Pratite nas preko:
Devijan Kimbru, najmlađi debitant u istoriji američkog timskog profesionalnog sporta
Devijan Kimbru, najmlađi debitant u istoriji američkog timskog profesionalnog sporta, Printscreen: Twitter/@SacRepublicFC

Fudbal

Noćas se dogodila istorija: Amerika dobila najmlađeg debitanta u istoriji sporta – 13 godina, 7 meseci i 13 dana

Istorija fudbala, ali i timskih sportova u SAD je ispisana u noći između nedelje i ponedeljka. Devijan Kimbru postao je najmlađi debitant u profesionalnom američkom timskom sportu.

Ulaskom na teren na utakmici između Sakramento Repablika i Las Vegas Lajtsa, Kimbru je postao najmlađi sportista koji je zaigrao na profesionalnom meču. On je to učinio sa 13 godina, 7 meseci i 13 dana.

Na teren je ušao u 87. minutu utakmice u okviru Junajted Soker lige, koja predstavlja drugi po jačini rang takmičenja u SAD. Takoreći, reč je o drugoj ligi, odmah ispod MLS.

Očigledno talentovani dečak potpisao je u avgustu profesionalni ugovor sa Sakramentom. Prethodno je sa 11 godina stigao u akademiju kluba. Odmah je zaigrao za starije uzraste i tokom prethodne dve godine je u ekipama do 13, 14 i 15 godina postigao 61 gol.

U junu ove godine je bio i specijalni gost Njujork Red Buls akademije na Basevelde kupu u Belgiji. U pitanju je internacionalni turnir za igrače do 13 godina na kome su učestvovali i Benfika, Lajpcig, Juventus, PSV…

Kimbru je proglašen za najboljeg igrača tog turnira i sa 6 datih golova je predvodio Red Bulse do prvog mesta.

Da li je najmlađi na svetu?

Pre Kimbrua, što se tiče profesionalnog fudbala u Americi, rekord je držao Eksel Kei. On je 2021. debitovao za Real Monarhs sa 13 godina, 9 meseci i 9 dana.

Kada govorimo o svetskom fudbalu, i dalje je najmlađi fudbaler koji je zaigrao za seniorski tim Erik Godpauer Maršal. On je zaigrao u četvrtoj ligi Liberije sa 10 godina i 11 meseci u aprilu 2021. godine.

Ako je reč o najmlađim debitantima u najvišem rangu takmičenja, to je onda Maurisio Baldevieso. Bolivijac je 2009. godine debitovao za prvi tim Aurore u Prvoj ligi Bolivije sa 12 godina, tek nekoliko dana pre 13 rođendana.

5 najmlađih debitanata u fudbalu

ImeGodineKlub
Erik Godpauer Maršal10 godina, 11 meseciFK Garu (Liberija)
Maurisio Baldivieso12 godinaFK Aurora (Bolivija)
Falkao Garsija13 godina i 199 danaFK Lanseros Bojaka (Kolumbija)
Devijan Kimbru13 godina, 7 meseci i 13 danaFK Sakramento Repablik (SAD)
Eksel Kei13 godina i 9 meseciFK Real Monarhs (SAD)

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal