Pratite nas preko:
(Foto: Beta/AP)

Fudbal

Objavljena je lista zemalja sa najviše fudbalskih šampiona u ovom veku

Na “Redditu” se pojavio veoma zanimljiv spisak. Korisnik te društvene mreže izdvojio je šampione evropskih fudbalskih liga od 2000. godine do danas.

Odnosno, napravio je grafikon prema podacima koliko je svaka zemlja proizvela različitih šampiona za ove 23 godine.

dobrodoslica500

Prvo mesto pripalo je Švedskoj, koja je dala čak 11 različitih šampiona. Posebno je bilo zanimljivo od 2000. do 2011. godine. Tada ih je bilo čak devet, pre nego što je Malme počeo da dominira jedno vreme. Međutim, sada je konkurencija na severu Evrope veoma izjednačena, prenosi gol.hr.

Ako se pitate, tih 11 klubova šampiona Alsvenskan lige su Halmštads BK, Hamarbi, Jurgorden, Malme, Elfsborg, IFK Geteborg, Kalmar, AIK, Helsinborg, Norćeping i Haken.

Četiri lige su dale po devet različitih šampiona. To su naše komšije Mađari, zatim Kazahstan, Letonija i Severna Makedonija. Od jačih liga Francuska je svakako dala najviše šampiona, čak osam, uprkos dužem periodu dominacije Liona, a potom i PSŽ-a. Osam različitih šampiona dale su i Republika Irska, Finska, Albanija i Andora.

Hrvatska je dala četiri šampiona. Isto toliko Portugalija, Grčka i Švajcarska. Najmanje klubova slavilo je u Ukrajini, Škotskoj i Srbiji, po samo dva.

Od jačih liga, vredi napomenuti da je Engleska imala šest različitih šampiona, kao i Italija. Nemačka, Holandija i Španija imale su po pet.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal