Pratite nas preko:
pol pogba
Pol Pogba (Foto: MN Press)

Fudbal

Pogba, Juventus i doping: Sećate li se ko je čuveni Rikardo Agrikola?

Ceo svet bruji zbog onoga što se dešava sa Polom Pogbom i njegovim doping skandalom. Zato smo se prisetili još jednog velikog problema sa tim koji je Juventus imao, a koji se zvao Rikardo Agrikola. Zbog toga moramo da se vratimo na kraj prošlog, odnosno početak ovog veka.

Ako ste mislili da je Francuz prvi igrač Stare dame koji je imao ovakav problem, onda ste verovatno ili previše mladi ili zaboravni.

dobrodoslica500

Ko je Rikardo Agrikola, na čije postojanje nas je Pogba podsetio?

Agrikola je od 1994. godine do 1998. davao nedozvoljeni i tada nedovoljno istraženi hormon eritropojetin (EPO) igračima tog kluba – i to krajnje poznatim igračima.

Agrikola je u novembru 2004. proglašen krivim zato što je fudbalerima delio pomenutu zabranjenu supstancu, odnosno nedozvoljeni hormon. Naime, zbog toga je osuđen uslovno na 22 meseca zatvora uz kaznu od 2.000 evra (što je u to vreme bilo više nego sad).

U to vreme, jedan od vodećih italijanskih hematolog Đuzepe d’Onofrio rekao je da je “praktično sigurno” da su legendarni vezisti Antonio Konte i Alesio Takinardi uzeli EPO. To su uradili da bi prevazišli kratke napade anemije. Takođe, prema njegovim rečima “veoma je verovatno” da je još sedam igrača uzimalo isti taj hormon u malim dozama, skoro nemogućim za dokazati. U pitanju su Alesandro Birindeli, Alesandro Del Pjero , Didije Dešan, Dima, Paolo Montero, Đanluka Pesoto i Moreno Toričeli, podseća Wikipedia.

Pola godine kasnije, u aprilu 2005. Sud za sportsku arbitražu dao je sledeće viđenje ove situacije:

– Upotreba farmaceutskih supstanci koje nisu izričito zabranjene zakonom o sportu ne kažnjava se disciplinskim merama. Bez obzira na postojanje bilo kakve presude državnog suda, sportske vlasti su u obavezi da krivično gone upotrebu farmaceutskih supstanci. Bar onih koje su zabranjene sportskim zakonom ili bilo koje drugo kršenje antidoping pravila kako bi se donele disciplinske mere.

Kako je tekao proces protiv njega?

U decembru 2005, Agrikola je oslobođen optužbi od strane Apelacionog suda u Torinu.

Inače, kada se već bavimo ovom tematikom, treba napomenuti da Juventus želi da “zamrzne” Pogbinu platu. Na taj način bi za tri godine ugovora mogao da sačuva čak 30.000.000 evra, ako računamo i sve potencijalne bonuse.

Takođe, ako se pokaže da je stvarno bio kriv, “ne gine” mu raskid saradnje sa Starom torinskom damom.

A kad smo već kod ugovora i Juventusa, tokom dana se pojavila vest i o tome da je aktuelni fudbaler Al Nasra Kristijano Ronaldo tužio Bjankonere za neisplaćenih 19.9 miliona evra.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal