Pratite nas preko:
Obilazak SC FSS i prezentacija VAR tehnologije. SRDJAN JOVANOVIC, sudija Stara Pazova, 04.02.2022. foto: Nebojsa Parausic Fudbal, Srbija
(Foto: MN press)

Fudbal

Premijer liga izbacuje VAR sledeće sezone?

Klubovi Premijer lige Engleske mogli bi da odbace VAR sistem na početku sledeće sezone, ekskluzivno je objavio britanski sajt “Atletik”. Odluka će biti doneta na sledećem sastanku 6. juna, tvrdi poznati novinar Dejvid Ornštajn.

Prema njegovim informacijama, Vulvsi su podneli zvaničan zahtev koji će se razmatrati na sledećem sastanku Borda Premijer lige, a za izbacivanje VAR tehnologije treba da glasa 2/3 lige, odnosno 14 od 20 klubova iz elitnog ranga engleskog fudbala.

Slotomanija

VAR ili preciznije “Video Assistant Referee” tehnologija je uvedena u Premijer ligu 2019. godine, ali je do danas predmet brojnih kontroverzi. U kojim se slučajevima koristi i kakve se odluke donose pomoću njega, uvek su bile teme o kojima se polemisalo u engleskom fudbalu.

Agrumenti su brojni, jedan od njih je da je VAR promenio odnos navijača prema fudbalu zbog pojave odloženih proslava golova. Takođe, i provere snimaka usporile su igru, tako da se najčešće gubi dosta vremena na povlačenje linija ofsajda.

Sve to izaziva frustraciju kod navijača i zato je predlog Vulverhemptona da se VAR potpuno ukine. Prema mišljenju predlagača, VAR nije potpuno eliminisao sudijske greške jer seone loše donose čak i posle pregledavanja snimaka.

S druge strane, najčešći argument onih koji vole VAR i pošten fudbal, je da nije problem sam sistem koji se s uspehom i bez problema koristi u mnogim ligama Evrope, posebno u Seriji A, Primeri i Bundesligi, već da su problem ljudi u engleskom fudbalu koji ne znaju da ga koriste na ispravan način.

Zanimljivo je i da je Švedska jedina zemlja u Evropi koja nema VAR sistem na utakmicama svog prvenstva, a da je nedavno odbila predlog da ga uvede u korišćenje ove sezone.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal