Pratite nas preko:
Rajevac Soccerbet
Foto: SOCCERBET

Fudbal

Rajevac analizira KAN: Čuvajte se nekadašnjih autsajdera

Milovan Rajevac je i dan-danas jedan od omiljenih stranih selektora u Africi, a sada je na zadataku da SOCCERBET igrače upozna sa reprezentacijama Crnog kontinenta. Ganu je 2010. godine umalo tada doveo do istorijskog uspeha i plasmana u polufinale Svetskog prvenstva. Isprečio mu se Urugvaj mada to nije narušilo sjajnu reputaciju koju Srbin ima. Radio je potom u Alžiru, vratio se nazad u Ganu, a između toga vodio još neke reprezentacije i klubove van Crnog kontinenta. Svakako je najpozvaniji da nam najavi ovogodišnje izdanje Kupa afričkih nacija.

– Mnogo se menja fudbal u Africi. Do juče, neke selekcije koje su bile slabije, sada su izrasle u favorite. Nije sigurno ni Egiptu, ni Obali Slonovače, ni Maroku, niti Alžiru da će osvojiti. Afrika je podeljena na taj centralni i severni deo – kaže Rajevac za SOCCER magazin i dodaje:

– Gana i Egipat su timovi koje vidim da mogu da idu do kraja. Egipat je kvalitetniji tehnički, Gana bolje trči. Pitanje je ko će se bolje adaptirati. Svako može da zaključi po samim timovima ko je favorit. Nemam raspored kod sebe trenutno, ali bio sam dole. Iznenadile su me mnoge selekcije koje su ranije bile slabe.

KAN se veoma ozbiljno shvata kod igrača iz Afrike, bez obzira da li bili u TOP klubovima u Evropi ili ne?

– Mnogo ozbiljno to shvataju. Postoje dva afrička kupa, postoji i onaj koji se igra bez igrača van Afrike. Svi oni žele da jednog dana budu Didije Drogba, Majkl Esijen, Viktor Osimen…  Afrika je neiscrpan rudnik dobrih fudbalera. Svi imaju kvalitet i fizički su dominantni. Kompleksna je to sredina koja zaslužuje mnogo veće poštovanje, nego što joj se ukazuje.

Vaše simpatije i navijanje će ići ka Gani?

– Naravno, to je, na neki način, moja reprezentacija i bodriću ih do kraja.

Senegal je šampion, a utisak je da KAN više nije mesto dominacije severnog dela kontinenta?

– Jeste, videli smo ih na prošlom šampionatu, izgledali su zaista nepobedivo. Sa druge strane, tu je i Kamerun. Selekcija koja je generacijski na izmaku i mnogo toga se menja u samom timu. Videćemo koliko će uspeti da promovišu mlađe igrače i kako će se oni uklopiti u tim. Za rezultat je teško sad prognozirati. Vodio sam Alžir na Afričkom kupu nacija kada niko nije zamišljao da će baš taj Kamerun osvojiti takmičenje. Oni su tada bili u zenitu karijera.

Prate li naši klubovi dovoljno Afriku?

– Prate, samo ne može to da se radi preko interneta. Morate da budete dole na licu mesta. Pojavljuju se meteorskom brzinom novi talenti, igrači koji veoma brzo odlaze u akademije najvećih evropskih klubova. Zbog svega toga je potrebno mnogo više pažnje posvetiti tom kontinentu, posebno jer tamo momci vrlo rado prihvataju da dođu u Srbiju i nastave karijere u našoj zemlji.

BARAK I DULJAJ

Srpsko prvenstvo, kako Vam se čini?

– Mnogo je kvalitetnije nego ranije, naročito kod klubova koji su igrali na više frontova. Sigurno da nije bila to prava slika u Evropi tih klubova. Pogledajmo Zvezdu i uporedimo je sa Partizanom. IMT me je prijatno iznenadio, kao i Radnički iz Kragujevca. Igra se dobro i mnogo mladih igrača se promoviše. Zvezda je u pripremnom periodu igrala sjajno, međutim, tokom prvenstva nije takva bila. Činilo se da je Barak Bahar baš dobro složio tim, no u prvenstvu se videlo da to nije tako. Trener je 70 odsto svakog kluba.

Trener Igor Duljaj je doveo ekipu do liderske pozicije tokom jeseni…

– On je na početku trenerske karijere. Želim mu da uspe. Njegova sreća je možda bila što je mogao da se fokusira na prvenstvo. Bilo je i kod njih perioda kada su odigrali dve-tri utakmice bez rezultata. Moj utisak je da su na kraju ipak odlično završili jesen. Kažem to i iz razloga kako je klub funkcionisao, a Duljaj je pokazao da ima trenerski nerv. Kakav je bio na terenu, takav je i kao trener. Sve je odrađivao na terenu, a sada je takav i kao učitelj – podvlači Rajevac u razgovoru za SOCCERBET.

Kompletnu ponudu za mečeve Kupa afričkih nacija možete videti OVDE.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal