Pratite nas preko:
Stadion Mohamed Bin Salman; Foto: Twitter/Qiddiya

Fudbal

Stadion na litici od 200m, LED zid umesto prozora: Mundijal u Saudijskoj Arabiji donosi svetsko čudo

Saudijska Arabija planira izgradnju visokotehnološkog stadiona na vrhu 200 metara visoke litice za potrebe Svetskog prvenstva 2034. godine. Saudijci su ostali jedini kandidat za domaćinstvo Svetskog prvenstva, a na kraju ih je FIFA očekivano proglasila domaćinom najvećeg fudbalskog turnira. Do tada, Saudijci planiraju da uspostave dominaciju kao jedan od glavnih igrača u svetskom sportu.

Očekivana su enormna ulaganja u stadione, a predstavljen je koncept jednog od njih koje će biti pravo svetsko čudo. Reč je o stadionu kapaciteta 45.000 sedećih mesta koji će biti izgrađen na vrhu 200 metara visoke litice nadomak glavnog grada Rijada.

Stadion će biti nazvan po princu Muhamedu bin Salmanu, a biće višenamenski pa će osim sportskih biti domaćin i zabavnih i kulturnih događaja. “Kidija investment kompani” (Qiddiya Investment Company – QIC), kompanija zadužena za izgradnju stadiona, naglašava da će zdanje imati krov i teren koji će se uvlačiti i izvlačiti po potrebi te stotine metara LED zida kako bi se stvorilo impresivno iskustvo za navijače. LED zid je dizajniran kako bi otvarao pogled na grad ispod, a smešten je 45 kilometara od glavnog grada Rijada.

QIC je u potpunom je vlasništvu države Saudijske Arabije, odnosno Fonda za javna ulaganja kojim upravlja sam Bin Salman, a koji je vlasnik i engleskog premijerligaša Njukasla te četiri najveća saudijska kluba. Tu dolazimo i do informacije da će ovaj stadion postati dom dva od ta četiri kluba, lokalna velikana Al Nasr i Al Hilal, koji su u poslednjih godinu dana doveli brojne zvezde. Među njima naše reprezentativce Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković-Savića.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal