Pratite nas preko:
Sudija SVEIN ODDVAR MOEN iz Norveske, na utakmici lige Evrope Partizan - Dinamo Kijev, na stadionu JNA.
Moen na utakmici u Humskoj (Foto: MN press/Nebojša Paraušić)

Fudbal

Sudio Zvezdi i Partizanu, pa mu presudili: Poznati norveški arbitar osuđen za utaju poreza

Norveški fudbalski sudija Svein Odvar Moen (44) priznao je krivicu za ozbiljnu poresku prevaru zbog koje je osuđen na 120 dana zatvora uslovno i kažnjen sa 100.000 norveških kruna.

U presudi Okružnog suda Huglanda i Sunhordlanda, navodi se da je Moen “nesavesno i bahato” izbegao plaćanje poreza u visini od milion kruna. Na sudu je izgledao zabrinuto, ali je priznao krivicu.

dobrodoslica500

– Prihvatam presudu, od prvog dana insistiram na tome da sam kriv. Svi grešimo i ja sam platio sada za svoje greške. Preuzimam odgovornost – rekao je Moen koji neće prekinuti sudijsku karijeru.

Norvežanin za vikend treba da bude VAR sudija u tamošnjem prvenstvu, a želi da nastavi da deli pravdu i u Evropi. Jedino je pitanuje da li će mu Sud to dozvoliti.

Izbegao šestomesečnu robiju

Moen je osuđen jer je izbegao da plati porez na milion norveških kruna, koje je zaradio u periodu od 2014. do 2020. godine. Novac je zaradio deleći pravdu na mečevima u Evropi, ali i u Egiptu i Saudijskoj Arabiji. Koliko je norveški sudija dobro prošao na Sudu svedoči i podatak da je startna zaprećena kazna za utaju poreza na sumu u visini od milion norveških kruna šest do sedam meseci zatvora.

Moen je inače dobro poznati sudija sa naših terena pošto je 2017. godine delio pravdu fudbalerima Crvene zvezde i Partizana u evropskim takmičenjima. Crveno-belima je sudio protiv BATE Borisova (0:0), a crno-belima protiv Dinama iz Kijeva u Humskoj (2:3).

Radi se o jednom od najboljih norveških sudija koji nosi znak FIFA od 2005. U domovini je 2010. godine dobio “Kniksen” nagradu za najboljeg norveškog sudiju, a delio je pravdu na mečevima Lige šampiona, te Evropskog i svetskog prvenstva.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal