Pratite nas preko:
South Korea's head coach Jurgen Klinsmann reacts during the semi-final soccer match between Jordan and South Korea at Ahmad Bin Ali Stadium in Al Rayyan, Qatar, Tuesday, Feb. 6, 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Jirgen Klinsman dobio otkaz, Foto: Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Fudbal

Tuča igrača i ispadanje od autsajdera presudili Jirgenu Klinsmanu

Jirgen Klinsman je dobio otkaz posle manje od godinu dana na funkciji selektora Južne Koreje.

Posle dvoipočasovne sednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Južne Koreje doneta je odluka da se Nemcu uskrati poverenje. On je odmah obavešten, a potom i javnost.

Nekada legendarni fudbaler nije uspeo da sa, možda i najjačim timom u istoriji te zemlje, ostvari čak ni plasman u finale Kupa Azije. Južnokorejci su eliminisani u polufinalu od autsajdera Jordana. Južna Koreja čeka na titulu šampiona Azije još od 1960. godine.

Chung Mong-gyu, president of the Korea Football Association (KFA), speaks during a press conference at the KFA headquarters in Seoul, South Korea, Friday, Feb. 16, 2024. Jurgen Klinsmann has been fired as head coach of the South Korean national team after an Asian Cup semifinal exit and reports of infighting among star players.(AP Photo/Ahn Young-joon)
Čung Gju predsednik FS Južne Koreje, Foto: Beta/AP Photo/Ahn Young-joon

Takav rezultat sa ekipom koja ima Sona (Totenhem), Džaea (Bajern Minhen), Kanga (PSŽ) može se posmatrati samo kao neuspeh. Uostalom tako je smatrala i fudbalska javnost te zemlje koja je zahtevala od Klinsmana da sam podnese ostavku, te vršila pritisak na savez da mu je uruči.

Nemcu se na teret stavlja i to što nije umeo da kontroliše ekipu i nije stekao autoritet kod igrača. To je pokazalo i odbijanje da odstrani vinovnike tuče noć pred polufiale. Podsećamo, tada su se potukli Hjong Min-Son i Kang-In Li, dve najveće zvezde reprezentacije. Grupa starijih igrača je tražila da se odstrani krilni fudbaler PSŽ-a nakon incidenta, ali je Klinsman to odbio da uradi.

South Korea's head coach Jurgen Klinsmann reacts during the semi-final soccer match between Jordan and South Korea at Ahmad Bin Ali Stadium in Al Rayyan, Qatar, Tuesday, Feb. 6, 2024. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Foto: Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Klinsman je daleko uspešniju karijeru imao kao igrač, mada je i njegova trenerska obećavala na početku. Bio je selektor Nemačke koju je doveo do 3. mesta na Mundijalu čiji su bili domaćini, što se takođe smatralo neuspehom. Selekciju SAD je doveo do somine finala Svetskog prvenstva 2014.

Bio je i trener Bajerna iz Minhena i Herte iz Berlina, ali tu nije ostvario nikakav zapažen rezultat.

Podsećamo da je kao igrač bio i svetski i evropski šampion sa Nemačkom.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal