Pratite nas preko:
Rumuni, skandiarnje Srbiji protiv Kosova
Transparenti Rumuna (Printscreen: Twitter/@Emishor)

Fudbal

U Prištini izgubili kompas: Skandiranje Srbiji – govor mržnje!?

Fudbalski savez tzv. Kosova izdao je saopštenje povodom incidenata na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Bukureštu, gde su navijači Rumunije razvili transparent “Kosovo je Srbija” i skandirali “Srbija, Srbija” tokom intoniranja gostujuće himne.

Meč je prekinut na pola sata, pa potom nastavljen, a domaćin je na kraju slavio sa 2:0.

dobrodoslica500

U saopštenju tzv. Kosova najoštrije se osuđuje “incident” ,iako nije jasno zašto je skandiranje Srbiji sporno.

– Navijači fudbalske reprezentacije Rumunije, kroz jezik mržnje i narušavanja imidža same reprezentacije ovakvim izrazima i nesportskim ponašanjem, ocrnili su sinoćnu fudbalsku utakmicu. Zbog toga je FS Kosova odmah reagovao na licu mesta, zahtevajući prekid utakmice dok se transparenti i slogani mržnje ne povuku tokom utakmice. Ovaj zahtev je odobrio delegat utakmice i dok svi transparenti nisu bili povučeni i svi povici mržnje prema Kosovu prekinuti, utakmica nije nastavljena – kažu u FS tzv. Kosova.

Posle ovog incidenta zatraženo je od delegata UEFA da evidentira sve prekršaje koji su rezultirali upozorenjima domaćinu i zatraženo je da svi prekršaji budu procesuirani od strane nadležnih organa.

Nezvanično, u Prištini se nadaju da bi mogli da dobiju meč službenim rezultatom sa 3:0, kao što je Albanija dobila u Beogradu posle prekida koji je izazvao dron i tuče fudbalera i tako se vrate u borbu za plasman na EURO.

Nacionalizam i govor mržnje

Fudbalski savez tzv. Kosova obratio se i Disciplinskoj komisiji UEFA sa zahtevom da se preduzmu adekvatne mere u vezi sa nacionalističkim skandiranjem, transparentima i govorom mržnje navijača rumunske reprezentacije.

U saopštenju se takođe navodi da se prikupljaju snimljene i fotografisane izjave i materijali, koji upotpunjuju spis žalbi za kažnjavanje ovog događaja, sa zahtevom za preispitivanje svih događaja od strane kontrolora i disciplinskih organa.

Predsednik krovnog organa fudbala tzv. Kosova, Agim Ademi, je pozvao nadležne organe za ovaj slučaj i zatražio da se preduzmu mere, pominjući i slučaj utakmice sa Švajcarskom zbog nedosuđivanja penala, kao i slučaj eventualne kazne i nedavanja crvenog kartona u slučaju ometanja Ramana.

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal