Pratite nas preko:

Fudbal

Zvezdan Terzić “zapalio” navijače Crvene zvezde: “Spremamo se za osvajanje Lige šampiona”

Predsednik Crvene zvezde Zvezdan Terzić pustio je “bombu” u intervjuu za strane medije, tačnije sportpress24.com. Terzić je Italijanima poručio da će Crvena zvezda probati da osvoji Ligu šampiona!

dobrodoslica500

Da li ste imali zaista bolji tim ili se Crvena zvezda toliko udaljila od protivnika u domaćem šampionatu?

– Crvena zvezda je daleko ispred svih u Srbiji i nema premca u domaćem fudbalu. U prilog tome svakako govori i bodovna razlika u odnosu na TSC, koji je završio na drugom mestu. Takođe i naše opredeljenje u klubu je uvek bilo da stremimo ka Evropi i budemo u rangu velikih evropskih klubova. U finansijskom smislu ne možemo da im pariramo, ali na terenu smo pokazali da ne samo da možemo, već smo sposobni da pobedimo Liverpul, koji je te sezone osvojio Ligu šampiona. U Srbiji zaista nemamo konkurenciju i ne samo prethodne sezone, tako je već nekoliko godina. Glavni razlog je način na koji radimo, planiran i temeljan, kao i kvalitet tima koji je opet proizvod tog rada.

“KADA SAM DOŠAO NIJE BILO STRUJE, IGRAČA MORALI NAPOLJU DA PROMOVIŠEMO”

Preuzeli ste funkciju predsednika pre devet godina i od tada je tim potpuno dominirao ligom. Ali koji su bili Vaši prvi potezi i da li je došlo do ovog pomaka naviše?

– Iz ovog ugla to deluje neverovatno, ali kada sam stigao u Crvenu zvezdu nije bilo struje u klubu i radnici su štrajkovali. Morao sam da mikroupravljam, bukvalno idem od osobe do osobe. Uz to sam se bavio i fudbalom, pravljenjem tima i svime što uz to ide. Situacija je bila takva da smo tada promovisali novog trenera na tribinama stadiona tokom dana, jer nije bilo struje u Medija centru. Bili su ogromni dugovi i bilo je veliko nezadovoljstvo. Ipak, krenuo sam od najsitnijih detalja i uz pomoć mojih najbližih saradnika, kao i svih ljudi koji vole Crvenu zvezdu, uspeli smo da rastemo. Liga šampiona je stigla kao rezultat rada… I to samo tri godine kasnije od ove o kojoj sada govorim,uključujući i onaj čuveni Liverpul, sledeće sezone. Sada smo direktni učesnici grupne faze Lige šampiona. Ono što smatram svojom velikom pobedom je vraćanje samopouzdanja i činjenica da je normalno osvajati titule svake godine. Takođe, normalno je i pobediti velike timove u Evropi.

(Foto: MN Press)

ŠTA SE DESILO POSLE BARIJA?

Crvena zvezda je u Bariju postala prvak Evrope. Šta se desilo mimo rata da se smanji baza kvalitetnih igrača?

– Zvezda je i dalje leglo sjajnih fudbalera i mnogi igrači koji su pohađali našu omladinsku školu, ili su u nekom trenutku bili deo kluba, sada igraju za velike evropske klubove. Od mog dolaska na čelo Crvene zvezde u našoj akademiji stvoreni su reprezentativci Srbije Luka Jović, Ivan Ilić, Marko Grujić, Mihailo Ristić, Aleksa Terzić, Uroš Račić i Dejan Joveljić – nabraja Terzić i nastavlja:

– Tu su još i Predrag Rajković, pa Srđan Babić, Darko Lazović, Nemanja Radonjić, svi igrači koji su takođe bili deo našeg kluba i koji sada igraju u najboljim evropskim ligama. Da ne pominjemo Strahinju Erakovića, koji je možda i najbolji srpski štoper u ovom trenutku, a još uvek je u Crvenoj zvezdi, pa Stefana Mitrovića, kojeg smo potpisali prošle godine. Mladog Marka Lazetića smo prodali Milanu, tako da mislim da smo i dalje odlična fabrika za proizvodnju dobrih igrača.

(Foto: MN Press)

“NAMA SU RIVALI KLUBOVI IZ LIGE ŠAMPIONA”

Da li je Crvena zvezda toliko jaka i kvalitetna ili nema jakih funkcionera poput vas koji vode svoje klubove ka sličnim uspesima?

– Kao što sam rekao u prvom pitanju, mi jednostavno nemamo konkurenciju u Srbiji. Ne samo kada su fudbaleri u pitanju, već u organizaciji, u svakom segmentu koji se tiče rada kluba. Rezultati koje smo postigli u Evropi prethodnih godina su za neke možda bili iznenađenje, ali ne i za nas, jer smo radili danonoćno da do toga dođemo. Mislim da je ključ našeg uspeha to što nikada nismo zadovoljni. U Zvezdi nema minulog rada, moraš da budeš bolji, posvećeniji, aktivniji iz dana u dan. To je model po kome radimo i ne bih da ulazim u model rada drugih klubova u Srbiji. Fokusirani smo na Evropu i želimo da se takmičimo sa klubovima koji igraju u Ligi šampiona, bez obzira što nam je tamo budžet daleko najmanji.

RADIMO KAO DA MORAMO DA OSVOJIMO LIGU ŠAMPIONA

Da li mislite da sa globalizacijom postoji nada da Crvenu zvezdu ponovo vidimo u finalu nekog evropskog takmičenja?

– Novac je i dalje glavni faktor u fudbalu, a mi smo ograničeni na to, jer naša liga nije toliko atraktivna kao oni koji su poslednjih godina osvajali Ligu šampiona. Naravno, u sportu uvek postoji nada i radimo kao da moramo da osvojimo Ligu šampiona.

Novi UEFA format koji će se primenjivati od leta 2024. sa 36 timova gde će svako igrati protiv svakog. Da li će se fudbal poboljšati?

– Ovakav format još uvek nije poznat široj evropskoj javnosti, ali konkretno bi Crvenoj zvezdi garantovao osam sigurnih utakmica umesto šest, odnosno pet sigurnih mečeva na našem stadionu. Na svaki mogući način, to bi nam bilo u redu. Trenutni format je prilično zatvoren, jer se kvalifikuje manje ekipa, a iz prva dva “šešira” mogu da se izvuku Mančester siti i Real Madrid, tako da će sigurno biti zanimljivije.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal