Pratite nas preko:
Rugby RWC South Africa Scotland
Detalj sa meča Južne Afrike (Foto: Beta/AP Photo/Pavel Golovkin)

Još sportova

Goli, gladni, pretučeni i promrzli: Priča o tri dana pakla i Kampu Bodljikave žice

Ovih dana u Francuskoj se održava Svetski kup u ragbiju, a titulu planetarnog šampiona brani selekcija Južne Afrike, koja je krunu osvojila u Japanu 2019. godine. U prvom kolu popularni Springboksi su zgazili Škotsku sa 18:3, a uoči premijere pojavila se priča o generaciji Južnoafrikanaca iz 2003. koja je preživela pravi pakao i torturu.

Bilo je to uoči Svetskog kupa koji je održan u Australiji pre tačno 20 godina, kada su svi reprezentativci Južne Afrike poslati u pakao trodnevnog trening kampa. Pomenuti kamp je bio zamišljen da posluži za jačanje timskog duha, ali su igrači pod pretnjom oružjem poskidani goli, izgladnjivani i bili primorani da se tuku jedan s drugim.

Od hipotermije (pada telesne temperature) do otvorenog udaranja pesnicama bez rukavica, ovo je priča o čuvenom Kampu Staldrad o čijoj je brutalnosti raspravljao svojevremeno čak i Parlament Južne Afrike.

Beskorisno i nepotrebno

Odmah pre ulaska u ozloglašeni kamp, igračima su oči bile vezane povezima i naređeno im je da goli gmižu po stazi od šljunka ispod bodljikave žice. Glas je dopirao iz megafona: “Dobro došli u Kamp Staldrad” što na južnoafričkom znači “Kamp Bodljikave žice”.

Kada bi neko od igrača usporio od umora ili pao na kolena, čuvari bi ispaljivali rafale u vazduh. Potom su poskidali sve igrače gole i naterali ih da se tuku sa prvim do sebe bez ikakve zaštite. Jedan ragbista koji je bio prisutan kasnije je otkrio:

– Bilo je to po tri minuta užasnog mlaćenja. Beskorisno i nepotrebno nasilje – ocenio je on.

Horor poslednje noći

Posle ozbiljnih fizičkih izazova, tim od 30 igrača je preko noći ostajao bez odeće da se smrzava u šumi. Kako bi ih nahranili stražari su im davali svakog dana po dve žive kokoške i kutiju šibica, uz podrugljive osmehe: “Evo vam večera”.

Ali ništa nije moglo da se uporedi sa hororom koji su doživeli poslednje noći. Prestravljeni igrači bili su primorani da uđu hladni mračni tunel. Stražari su im tom prilikom puštali novozelandsku haku sa razglasa i preplavili pećinu hladnom vodom.

Krah na terenu

Centar Stefan Terblanš je pomodrio od hladnoće, a neki igrači su pokušali da pobegnu. Međutim, sve na šta su naišli bili su naoružani čuvari koji su im uperili puške u glave i naterali ih nazad u rupu strave i užasa.

Umorni i potpuno slomljeni posle trodnevnog kampa Južnoafrikanci su pregaženi od strane Novog Zelanda u četvrtfinalu sa 29:9. Ipak, onima koji su bili u ozloglašenom logoru ostaće zanimljiva priča za unuke.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Još sportova