Pratite nas preko:
Navijači Kanzasa (Foto: Prinstcreen/You Tube)

Još sportova

Najmanje 12 navijača mora na amputaciju prstiju zbog voljenog kluba

Desetak navijača koji su po rekordnoj hladnoći prisustovali plej-of utakmici američkog fudbala između šampiona Kanzas siti Čifsa i Majami Dolfinsa, moraće na amputiranje prstiju na rukama i nogama, koji su pretrpeli promrzline, saopštila je bolnica u Misuriju.

Nisu objavljene tačne brojke, već informacija da je nekoliko desetina stanovnika iz ovog kraja pretrpelo posledice desetodnevnog hladnog talasa u januaru. Bar 12 osoba od tog broja su bili na pomenutoj utakmici koja je odigrana 13. januara i biće im hitno amputirani prsti na rukama i nogama.

Ista bolnica je saopštila da se u naredne dve do tri nedelje očekuje porast broja amputacija pošto se promrzline pogoršavaju kod pojedinih pacijenata. Univerzitetska bolnica u Kanzasu je potvrdila da je posle meča ukazivala pomoć zbog promrzlina, ali da nije bilo potrebe za amputacijama.

Temperatura tokom utakmice plej-ofa između Čifsa i Dolfinsa bila je -20 stepeni Celzijusa, ali je duvao hladan vetar koji je uticao da hladnoća dostigne -33. Bila je to rekordna hladnoća zabeležena na stadionu Kanzasa umesto dosadašnjih -17 koji su zabeleženi 2016. na meču sa Tenesijem.

Promrzline mogu da nastanu na koži ako je izložena hladnoći preko 30 minuta, kaže doktorka Megan Garsija iz Grosman centra za opekotine i povrede. Kada pride duva i jak vetar kao na toj utakmici, kaže ona, vreme stradanja kože je još kraće.

Navijačima je bilo dozvoljeno da unesu ćebe ili komade kartona na kojima su mogli da stoje kako ne bi bili izloženi hladnom betonu.

Najhladnija utakmica u istoriji NFL-a ostaje ona iz 1967. kada su Pekersi dočekali Kaubojse na Lembou fildu u čuvenom “Ajs Boulu”. Tog dana temperatura je bila -25 Celzijusa, ali je hladan vetar uvećao na rekordnih -44.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Još sportova