Pratite nas preko:
Ferrari supporters cheer on stands during the qualifying session ahead of Sunday's Formula One Italian Grand Prix auto race, at the Monza racetrack, in Monza, Italy, Saturday, Sept. 2, 2023. (AP Photo/Luca Bruno)
Navijačica ferarija (Foto: Beta/AP Photo/Luca Bruno)

Još sportova

Nezapamćeno posrnuće velikana: 16 godina bez titule, 14 meseci bez pobede (VIDEO)

Još 10. jula 2022. godine vozač Ferarija (Šarl Lekler) prešao je prvi finiš liniju poslednji put. Sa novim šefom ekipe Frederikom Vezerom na čelu, rezultati u 2023. godini su postali još gori.

Navijači Ferarija nastvljaju da pate. Jednom su već čekali 21 godinu na svetsku titulu u šampionatu vozača (od Džodija Šektera 1979. do Mihaela Šumahera 2000). Skoro 16 godina je prošlo otkako je Kimi Raikonen bio prvak sveta 2007. I ne vidi se kraj nerećnom nizu rezultata za čuveni italijanski tim.

Pogotovo još kada “nova” Formula 1 bude krenula od 2026. godine, teško da će ijedan tim moći da se trka sa Red Bul-Hondom. Ako ne s njima, onda s Mercedesom.

U Miranelu, koji krije 1.000 laži i istina u protekloj deceniji, sve mora da bude pod konac da bi osvojili titulu. Na kraju, uvek su vozači ti koji treba da donesu neophodne poene i budu najbrži preko ciljne linije. Koliko dugo će Šarl Lekler (25) i Karlos Sainc (29) zapravo verovati u sopstvene šanse i sa pobedničkim moralom ulaziti u kokpit svakog vikenda je druga stvar.

Ferrari driver Carlos Sainz of Spain steers his car during the qualifying session ahead of Sunday's Formula One Italian Grand Prix auto race, at the Monza racetrack, in Monza, Italy, Saturday, Sept. 2, 2023. (AP Photo/Luca Bruno)
Foto: Beta/AP Photo/Luca Bruno

Koliko će dugo Ferari biti miran? To je vrlo legitimno pitanje posle niza od 24 trke bez pobede. Posle 14 u 2023. poredimo učinak novog šefa Freda Vezera (55) sa otpuštenim šefom Matijom Binotom (53) i njegovih prvih 14 trka u 2022. godini. Rezultat je brutalan: Francuz zaostaje 228 prema 357 u osvojenim bodovima. I u pobedama Italijan vodi sa 4:0, kao i u plasmanima na podijum 12:4.

Ipak, Binoto je morao da ode na kraju prethodne sezone. Koliko će dugo Vezer da ostane u sedlu? Sam je rekao kada je dolazio u klub: “U Ferariju se uspeh meri pobedama!”

Slede vrele singapurske večeri

Narednog vikenda smo na drugom kraju sveta. Trke tokom vrelih singapurskih noći održavaju se još od 2008. godine. Jedini put kada se nije vozilo bilo je zbog korone u sezoni 2020/21. Temperature su oko 30 stepeni, vlažnost je velika i kiša je sastavni deo cirkusa svake godine.

A šta je Ferari tamo radio? Ostvario je tri pobede: Alonso 2010. i Fetel 2015. i 2019. Start trke 2017. bio je nezaboravan, kada se tandem Ferarija – Fetel i Raikonen sudario – i odvukao Ferstapena u očaj. Tokom 2022. slavio je Perez, a Alfa-Zauber ostao bez bodova.

Ferstapen našao novog timskog kolegu

Šta se dešava kod najboljih? Red Bul želi Landa Norisa (24, Meklaren) koji je još uvek bez pobede. Ferstapen bi takođe voleo da ga ima uz sebe kao timskog kolegu. Njih dvojica su drugari – a Britanac je nedavno završio na postlju na Hungaroringu odmah uz Maksa. Zanimljivo da je Serhio Perez nedavno izjavio: “Tražim alternative za budućnost.” Da li to Španac sumnja nešto?

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Još sportova