Pratite nas preko:
Puma i Adidas
Printscreen: Youtube/AthleticInterest

Ostalo

Nacistička braća stvorila gigante sportske opreme – Zbog Hitlera nisu progovorili do kraja života

Često se iza lica poznatih ljudi, preduzetnika, kriju jako zanimljive, čak neverovatne priče koje se toliko i ne pričaju, pa ostanu u drugom planu. Jedna takva priča “zapada” za oko, krenula je kao porodična, da bi na kraju došla do potpunog raskola i do stvaranja dve kuće, dva sportska brenda koja su od samog nastanka najveći konkurenti u svojoj sferi poslovanja.

Ukoliko niste do sada čuli za sve ono što je dovelo do nastanka dva brenda, Adidas Puma, onda je vreme da zaista saznate kako je došlo do toga da dva brata odu na dve različite strane. Braća Adolf i Rudolf Dasler početkom XX veka bili su dečaci koji su uz oca, Kristofa Daslera počeli da uče obućarski zanat i da stvaraju obuću u porodičnoj fabrici.

dobrodoslica500
Braća Adolf i Rudolf Dassler
Printscreen: Youtube/AthleticInterest

Počeci i zajednička fabrika i Džesi Ovens

Nakon Prvog svetskog rata započeli su ozbiljnije da rade, pa je Adolf pokrenuo nešto veću fabriku obuće pod nazivom “Dassler Brothers Shoe Factory s kojom je postizao sve veći i veći uspeh, uz svog brata Rudolfa, naravno. Čak su 1936. godine ostvarili veliki uspeh kao sponzori olimpijskih igara.

Braća su čak uspela da ubede afroameričkog trkača i tadašnju najveću zvezdu svetskog sporta Džesija Ovensa da na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine nosi njihove patike. Ovaj potez i Ovensa i braće bio je poprilično čudan zbog njihovih rasističkih stavova, međutim ispostavilo se da je to bio pravi marketinški potez. Uspeh je bio neminovan, ali dešavanja u okviru Drugog svetskog rata su počela da menjaju dosta toga iz korena.

Kako su oba brata bila pristalice politike i načela koja je zastupao Adolf Hitler, to je značilo da će učestvovati i u Drugom svetskom ratu, te brojnim dešavanjima u vezi njega. Ali upravo ovaj rat doveo je do toga da se među braćom stvori raskol, da polako počnu da se udaljavaju jedan od drugog, jer je Rudolf pogrešno tumačio postupke i reči svog brata, pa je počeo da misli dabrat želi da ga likvidira.

Patike Džesija Ovvensa sa OI 1936
Printscreen: Youtube/AthleticInterest

Na letnjim olimpijskim igrama u Pekingu 2008. predstavljene su čuvene patike koje je Džesi Ovens nosio tokom OI u Berlinu 1936.

Razdvajanje nakon rata

Sve se i okončalo njihovim potpunjim odvajanjem, te je posle završetka rata, tačnije 1947. godine Rudolf pokrenuo svoj brend pod nazivom “Ruda”, što je naziv osmišljen kombinacijom prva dva slova imena i prezimena. Međutim, za brend Ruda se danas toliko ne zna, kao za brend “Puma” koji je danas svima poznat, a to je ustvari samo bio redizajn i preimenovanje onoga što je Rudolf pokrenuo.

Nedugo zatim, 1949. godine Adolf Adi Dasler je pokrenuo samostalno sportski brend koji je nazvao “Adidas”, a ime je poput svog brata osmislio kombinujući prva slova imena i prezimena.

Tako su nastale dve odvojene fabrike koje se bave proizvodnjom sportske obuće, koje vode dva rođena brata, a od samog trenutka nastajanja postale su dva najveća konkurenta što su i danas, više od 60 godina nakon svog nastanka. Čak je ceo grad u kom su živeli bio u znaku tog rivalstva.

Fudbal i sponzorstvo

Čak su i lokalni nogometni klubovi u tom gradiću s 20 hiljada stanovnika bili deo rivalstva. Tako je ASV Herzogenaurach nosio Adidas, a FC Herzogenaurach Pumu. Takođe 1954. godine Adi Dasler je dobio nadimak ” Obućar nacije” kada je svojom obućom sponzorisao nacionalni tim na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj. Nemačka je tada osvojila prvu titulu.

1954. Nemačka
Printscreen: Youtube/AthleticInterest

Rivalstvo braće i Nike-a

Tokom celog života braća su živela i delovala odvojeno, nisu nikada progovorili, a ni danas se ne zna tačan razlog njihovog raskola. Nakon smrti, obojica su sahranjena na istom groblju, ali najudaljenije što je u tom trenutku bilo moguće.

Danas je Adidas postao vodeća evropska kompanija sportske oprema, a druga u svetu, nakon Nike-a.

O tome koliko su brinuli o uspehu brenda govori i činjenica da od straha da Nike ne preuzme Dejvida Bekama za zaštitno lice, dali su mu ogromnu svotu novca i doživotni ugovor koji je potpisan 2003. godine u vrednosti od 160 miliona dolara.

Danas nijedna od ovih kompanija nije u vlasništvu potomaka porodice Dasler, pa se ceo raskol koji je nastao sredinom XX veka među braćom završio mirenjem između ove dve kompanije 2009. godine kada su čak odigrali i prijateljsku fudbalsku utakmicu.

Komentari (1)

Pogledaj sve komentare (1)
  1. Milan Mikulić

    07.09.23. 16:02

    Vrlo zanimljiv tekst,verovatno malo poznata prica.bravo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Ostalo