Pratite nas preko:
KOSTA NEDELJKOVIC fudbaler Crvene zvezde na utakmici Superlige Prvenstva Srbije protiv Partizana na stadionu Partizana, Beograd, 20.12.2023. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Crvena zvezda, Superliga Prvenstvo Srbije, Partizan
Kosta Nedeljković (Foto: MN press)

Fudbal

Novi transfer uslovi nikad lakše odvode Zvezdinog igrača u Aston Vilu

Desni bek Crvene zvezde Kosta Nedeljković trebalo bi tokom leta da kompletira devet miliona evra težak transfer u redove Aston Vile, a da bi zaigrao u jednoj od najboljih liga na svetu kakva je Premijer liga, potrebno je da najpre dobije Radnu dozvolu.

To je nešto što je u prošlosti bila rak-rana, pogotovo za mlade fudbalere sa ovih prostora koji nisu imali reprezentativno iskustvo i dovoljan broj utakmica kako bi ispunili kvotu i dobili bodove za dozvolu, naročito posle Bregzita.

Međutim, od 14. juna prošle godine na snagu su stupila nova i izmenjena pravila koja će Nedeljkoviću olakšati pokušaj da dobije Radnu dozvolu, ukoliko Aston Vila proceni da desni bek može odmah da se bori za mesto u timu sa Metijem Kešom i Ezrijem Konsom.

Najveća izmena u kriterijumima koje su donele vlasti Velike Britanije je uvođenje novog Panela za izuzetke, koji predstavlja prečicu ka Premijer ligi za igrače koji ne ispunjavaju standardne kriterijume vezane za poene.

Pravila Panela za izuzetke dozvoljavaju klubovima Premijer lige i Čempionšipa da angažuju po četiri igrača koji nemaju dovoljan broj od 15 poena koliko je propisano.

Međutim, to nije besplatna propusnica za sve i svakog. Panel za izuzeće će preporučiti da neki igrač dobije Radnu dozvolu samo u slučaju da nema neophodnih 15 poena ili u slučaju da se radi o mladom fudbaleru izvesnog potencijala i kvaliteta, što bi moglo da bude argument u Kostinom slučaju.

Aston Villa's John McGinn celebrates after scoring his side's opening goal during the English Premier League soccer match between Aston Villa and Arsenal at Villa Park in Birmingham, England, Saturday, Dec. 9, 2023. (AP Photo/Rui Vieira)
Foto: Beta/AP Photo/Rui Vieira

Klubovi Premijer lige koji traže jeftina, a kvalitetna pojačanja mogu da koriste ova četiri “mesta izuzetka” da bi doveli top fudbalere sledeće generacije bez potrebe da čekaju dok se ovi pokažu u top ligi.

Mladi top fudbaleri izvan Zapadne Evrope (među kojima su i naši) najviše su profitirali iz ovakve odluke jer više neće morati da se “seljakaju” iz kluba u klub u inostranstvu dok ne dođe vreme za dozvolu kao recimo Nigerijac Taivo Avonidži iz Notingem Foresta koji je sedam godina igrao u inostranstvu dok nije dobio Radnu dozvolu.

Rusi zbog Amera izgubili privilegije

Druga promena tiče se prioriteta liga iz kojih se dobija Radna dozvola. Tu je, naime, američka MLS liga skočila iz četvrtog ranga u treći, dok je Rusija pala iz trećeg u četvrtu grupu zbog agresije na Ukrajinu. Tako, recimo, svaki igrač sa 80% minuta u klubu u SAD može lako da dobije Radnu dozvolu bez obzira na status u reprezentaciji.

S obzirom na to da je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi već najavio da će zvati Nedeljkovića za martovske provere sa Rusijom i Kiprom, mladi desni bek Zvezde ne bi imao probleme da dobije Radnu dozvolu na leto za Aston Vilu, pogotovo ako bi bio standardan u Zvezdi i među putnicima na Evropsko prvenstvo.

Ali, o tome ne mora da brine, olabavljeni propisi u Britaniji mu idu na ruku.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal