Pratite nas preko:
Olimpijski krugovi, MOK skandalozno dodelio Prištini organizaciju Mediteranskih igara
Foto: Beta/AP Photo/Michel Euler, arhiva

Još sportova

Skandal Međunarodnog olimpijskog komiteta: Samoproglašenoj državi Kosovo dodelili organizaciju Mediteranskih igara

Međunarodni olimpijski komitet šokirao je srpsku javnost i izazvao svojevrstan skandal u svetu sporta današnjom odlukom da organizaciju Mediteranskih igara 2030. godine dodeli Prištini.

Na Skupštini održanoj u Heraklionu samoproglašenoj državi Kosovo je dodeljena organizacija Mediteranskih igara. Da skandal bude još veći jeste i to što se prisutnim obratio i Aljbin Kurti, čime je prekršio jedan od osnovnih olimpijskih postulata – zabrana mešanja politike u sport.

Tim povodom se oglasio i Olimpijski komitet Srbije saopštenjem:

– Danas, 8. septembra 2023. godine, na Skupštini Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI), koja je održana u Heraklionu u Grčkoj, uprkos snažnom protivljenju Srbije, ali i protivno svim pravilima i postulatima međunarodnih sportskih organizacija koja propagiraju nemešanje politike i sporta, Priština je izglasana za domaćina Mediteranskih igara 2030.

Na današnjoj Skupštini, bez prethodne najave delegatima, pojavio se i obratio Aljbin Kurti. Olimpijski komitet Srbije najoštrije je reagovao na ovu vrstu mešanja tzv. premijera lažne države Kosovo i insistirao da se odluka o domaćinstvu MI 2030 donese nakon Olimpijskih Igara 2024, što je i praksa u ovim slučajevima. Rukovodstvo MKMI odbilo je glasanje po ovom predlogu Srbije i time stavilo delegate pred svršen čin.

Uprkos činjenici da su se ostali kandidati povukli i uprkos velikim pritiscima da se odluka donese jednoglasno, domaćinstvo Mediteranskih igara je dodeljeno, ali uz oštro protivljenje predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije, uz 8 glasova protiv. Olimpijski komitet Srbije najoštrije osuđuje ovu vrstu mešanja politike u sport – navodi se u saopštenju.

Ovo verovatno znači da srpski sportisti neće učestvovati na Mediteranskim igrama 2030. godine.

Naredne MI se održavaju u italijanskom Tarantu 2026. godine.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Još sportova