Pratite nas preko:
Italija Poljska Evropsko prvenstvo u odbojci
Nikola Grbić i odbojkaška reprezentacija Poljske (Foto: Beta/AP)

Još sportova

Veliki Nikola Grbić osvojio kontinent i kao trener: Poljska je šampion Evrope u odbojci

Odbojkaška reprezentacija Poljske, koja je u četvrtfinalu bila bolja od Srbije, slavila je u finalu Evropskog prvenstva usred Rima nad Italijom i to sa velikih 3:0 u setovima.

Retko se događa da u finalu neko slavi bez izgubljenog seta, ali ekipi Nikole Grbića, koji je kao igrač osvajao prvenstvo Starog kontinenta, pa sada to isto uradio i kao trener, bilo je suđeno da posle punih 14 godina bude na tronu.

Ova reprezentacija je u međuvremenu bila dva puta prvak sveta, često su joj izmicala finala Evropskih prvenstava, imali su čak i loš turnir kod kuće 2017. godine, na poslednja dva kontinentalna turnira bili su treći, tako da je ovaj Grbićev uspeh time još veći.

Interesantno, Grbić je i kao igrač sa Jugoslavijom prvak Evrope postao 2001. pobedom u finalu nad Italijom i to baš 16. septembra. Zaista neverovatan podatak!

Poljaci su uspeli, koliko-toliko lako da prelome prva dva seta (25:20, 25:21), ali u trećem je usledila prava drama (25:23). Niko do 41. poena nije pogrešio iz igre, odigran je praktično savršen set s obe strane, ali čak ni velika podrška navijača Italijanima nije bila dovoljna.

Italija Poljska Evropsko prvenstvo u odbojci
Foto: Beta/AP Photo/Andrew Medichini

Uspeli su da spase jednu meč loptu, ali druga je Grbićevim momcima bila dovoljna.

Najbolji u pobedničkoj ekipi po statistici bio je Vilfredo Leon sa 13 poena, Norbert Huber, koji je verovatno bio i igrač meča, osvojio je 12, poena, dok je Lukaš Kačmarek dodao 10. Kod Italijana, Danijele Lavija osvojio je 13, dok je dvocifren sa 10 bio i Alesandro Mikijeleto.

Iako je postala šampion Evrope, Poljska će, zahvaljujući pomalo nelogičnim pravilima CEV-a, morati da se kroz kvalifikacije bori za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, ali i tako ima dobre izglede da se u glavnom gradu Francuske bez puno muke i nađe.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Još sportova