Pratite nas preko:
Evroliga lopta Beograd
Vreme velikih odluka (Foto: MN Press)

Evroliga

Dan (D)ubai za budućnost Evrolige: O ovome se glasa

Trinaest klubova deoničara Evrolige zakazali su za ponedeljak 26. februar sastanak na kome će se glasati o ulasku franšize iz Dubaija u elitna evropska košarkaška takmičenja.

S obzirom na to da košarka u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata još uvek nije dovoljno razvijena, biće to svojevrsni instant napravljeni klub. Prema informacijama iz Španije, raspravljaće se dve teme.

dobrodoslica500

Prva tema je sporazum na sedam godina i povećana svota novca koju će Dubai platiti direktno na račun 13 klubova koji imaju deonice Evrolige.

Prvobitno je ugovor trebalo da važi na pet godina i da svakom od 13 klubova pripadne po 25 miliona evra (pet miliona po godini učešća). Sada se raspravlja o većoj cifri i sedmogodišnjem ugovoru, a pored klubova, Dubai će platiti bogato i samoj Evroligi, kao i obezbediti sponzora za takmičenje.

Druga tema je činjenica da nova franšiza neće odmah ući u Evroligu već će se prve sezone takmičiti u Evrokupu kako bi se uhodala i konsolidovala. Potom bi direktno učestvovala šest godina u Evroligi, tvrde španski mediji.

Za sada su Olimpijakos i Makabi izrazili neslaganje sa ulaskom Dubaija u proteklim mesecima. Prema izvorima, devet klubova je za ulazak franšize iz Emirata, dok su još dva kluba uzdržana.

Dubai će od jeseni sigurno igrati u ABA ligi. O njihovom uključivanju u zamenu za godišnju nadoknadu ostalim timovima ABA lige glasaće se u martu, a španski mediji tvrde i da će trener nove franšize biti Svetislav Pešić i da će Dubai kao domaćin mečeve regionalnog takmičenja igrati u Beogradu.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Evroliga