Pratite nas preko:
Boriša Simanić na utakmici Srbija - Portoriko
Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Košarka

Doktor opisao dramu kroz koju je prošao Boriša: “Samo je Bogdanova majka mogla da mu da krv”

Posle teške povrede u meču grupne faze Mundobasketa, Boriši Simaniću odstranjen je bubreg. U utakmici protiv Južnog Sudana, bivši igrač Crvene zvezde zadobio je tešku povredu bubrega koja u prvi mah nije izgledala tako zastrašujuće.

Međutim, koliko je mogla biti fatalna opisao je reprezentativni doktor Dragan Radovanović, koji je prepoznao ozbiljnost situacije i brzom reakcijom spasao život 25-ogodišnjem momku iz Ljubovije.

Retka povreda u sportu

– Uradio sam svoj posao koji radim ceo život. Sastavni deo mog posla je da se susrećem sa životno ugrožavajućim situacijama koje moraju prvenstveno da se prepoznaju, a potom i reše. Zaista je situacija bila složena. Povreda četvrtog-petog stepena bubrega je praćena izdašnim krvarenjem i zbog toga je jako životno ugrožavajuća – započeo je doktor gostujući na K1 televiziji.

– Takve povrede u sportu su raritet, ja nisam pronašao sličan primer da je ikada zabeležen. Povrede bubrega su jedan do pet posto svih povreda u sportu, a kada uzmete najteži, taj četvrti-peti stepen povreda, oni su još ređi. To daje ozbiljnost celoj situaciji, jer ne očekujete da se tako nešto dogodi u sportu i kada se desi onda treba reagovati na pravi način, kako bi se izbegle najgore posledice.

Kako je došlo do povrede, opisao je Radovanović.

– Moguće su te povrede prva tri stepena koje su lakše i ne rešavaju se operacijama, ovako nešto je retko. U košarkaškom sportu često dolazi do udaraca u predelu različitih unutrašnjih organa, pa su takve povrede moguće. Sklop okolnosti i velika energija koja se preda tkivu dovode do ovakvih situacija. Sport je sve više gladijatorstvo, a ne veština – tvrdi lekar.

Boriša Simanić na utakmici Srbija - Portoriko
Foto: MN Press/Marko Metlaš

Doktori nisu bili u bolnici

Odmah posle povrede Boriša je prevezen u bolnicu, a šta se posle događalo ispričao je Radovanović.

Po određenim znacima video sam posle pet minuta da je ozbiljna povreda bubrega. Odveli smo ga odmah u bolnicu, gde zbog organizacije posla, nikako nismo mogli da brzo sprovedemo te procedure. Specijalisti u tom momentu nisu bili u bolnici, već mlađi lekari koji su bili na telefonu sa starijim kolegama. Ja sam insistirao da se uradi odmah skener, gde se utvrdilo da je u pitanju ozbiljna povreda. Oni su snimak poslali urologu koji nije bio u bolnici. Insistirao je da ga ostavimo jedan dan u bolnici i da sutradan ponovimo snimak.

Međutim, tada su nastale komplikacije i krenula je borba.

Ostao sam sa njim u bolesničkoj sobi jer sam pretpostavio da je to ta najteža povreda. Boriša je dobijao sve jače bolove, a oni su mu davali jake lekove koji nikako ne smeju da se primaju u tim trenucima. Digli smo čitavu uzbunu da se uradi skener, gde smo videli da je krvarenje značajno veće. Pojavili su se potom doktori i videli su nalaz posle svih naših borbi da prvo ponovimo snimak, a potom i da ga operišemo na vreme. Da, izgubio je dosta krvi, izgubio je preko dva litra kada je urađena operacija – izuzetno skrhan doktor nastavio je izlaganje.

Svetislav Pešić u suzama poslao poruku Boriši Simaniću
Printskrin: Sport klub

Boriša retka krvna grupa – teško su našli davaoce

Onda su nas zvali u pet ujutru i rekli da ne mogu da nabave krv, pošto je retka krvna grupa A negativna. Onda je počela borba, jurili smo krv celu noć i ujutru i nismo mogli da nabavimo, niko nije imao A negativnu, jedino je Bogdanova majka mogla da da krv, međutim zbog nekih proceduralnih razloga nisu joj dozvolili. U jednom trenutku su spomenuli Crveni krst, pošto sam ja predsednik kod nas pozvao sam njihovog generalnog sekretara i u roku od dva sata smo nabavili dovoljnu količinu.

Dali su lekari sve od sebe da spasu Boriši bubreg, ali to nije bilo moguće.

Oni ljudi jesu pokušali da spasu bubreg, međutim nastala je komplikacija zbog pretrpljenoe traume, tkivo je izumrlo. Posle je odrađena i druga operacija u kojoj je izvađen bubreg, a on se lepo oporavio – ističe doktor Radovanović.

Da li je udarac bio nameran?

Evo šta god da pričaju ovo je nameran udarac. Nije on želeo da dođe do ove situacije naravno, ali nameran udarac svakako – uveren je doktor.

Srbija
Foto: BETA/AP Photo/Michael Conroy

Kakve su šanse da Boriša nastavi karijeru?

Dobre su šanse da on nastavi karijeru, ja mislim da neće imati poteškoća. Eto, Alonzo Morning je imao jedan bubreg koji je transplantiran, imao je bolest gde su mu oba bubrega izgubila funkciju. Trasplatacija je još složenija situacija od ove, pa je igrao i ol-star utakmice. Svakako mora dosta vremena da prođe do njegovog povratka na teren, ta rana mora da zaraste i da drugi bubreg preuzme funkciju – kazao je doktor, a potom je još spomenuo zajedništvo u ekipi.

Boriša Simanić u avionu sa košarkašima Srbije
Foto: Košarkašski savez Srbije

Ekipa kao porodica

Ja sam dvadeset godina lekar reprezentacije, ali ovakve momke ovakvu atmosferu nisam video. Ujutru su me svi šćućureni u sobi čekali da se vratim da im prenesem vesti.

– Momci su psihološki sve izdržali i ulazili su u utakmice, da pobede za Borišu. Oni su na izazov odgovorili snagom duha, karaktera zajedništvom i zbog toga su fenomenalni. Nije ih to pokolebalo, nego su videli da se na taj način bore za Borišu. U tome smo uspeli zajedno. Meni je velika čast i zadovoljstvo što sam bio sa tim momcima – emotivno je završio obraćanje doktor Dragan Radovanović.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka