Pratite nas preko:
Lopta i kos, na utakmici Crvena zvezda - FMP, u hali Aleksandar Nikolic. Beograd, 08.12.2019. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Jadranska ABA liga, Crvena zvezda, FMP, Ilustracija
Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

ABA liga

Dubai u ABA ligi! Partizan nije želeo da glasa

Košarkaški Dubaija od sledeće sezone i zvanično će igrati ABA ligu.

Devet klubova je glasalo za ovakvu odluku, Partizan nije glasao, dok predstavnici Budućnosti nisu bili tu.

Skupština ABA lige počela je u 12 časova, a dugo odlagana odluka je na kraju ipak donesena. ABA liga će od sledeće godine imati još jedan tim!

Ovakva odluka donekle je bila i očekivana i nije velika novost, pogotovo što smo već ranije pisali da bi saradnja trebalo da bude potpisana na tri godine.

Podigli ponudu

Novčana ponuda kluba iz UAE iznosi 1.700.000 evra po sezoni, što znači da je uvećana za 200.000 evra u odnosu na prethodnu ponudu. Dubai je u međuvremenu dobio i “zeleno svetlo” kada je u pitanju igranje u Evrokupu.

Navodi se i kako će biti pokriveni svi troškovi smeštaja i puta gostujućih ekipa, koji će iznositi ukupno oko 800.000 evra po sezoni – 200.000 za smeštaj za ekipe, službena lica i sudije, i 600.000 za avionske troškove.

Kada se sve sabere, ukupna cifra koju Dubai onda nudi za igranje u ABA ligi je 2,5 miliona evra po sezoni, odnosno 7.500.000 za sve tri godine na koliko će saradnja biti potpisana.

Skupština je nastavila sa zasedanjem, u on line opciji, a u narednih nekoliko časova će se raspravljati o vlasničkoj strukturi, odnosno o broju učesnika u narednoj sezoni.

Gotovo je izvesno da će ABA liga brojati 16 klubova, a da Srbija može da stigne do šest mesta, pod uslovom da neka ekipa iz Srbije osvoji ili stigne do finala ABA 2 lige. U slučaju da obe ekipe u finalu budu iz Srbije, poslednjeplasirana ekipa iz ABA lige, igrala bi u baražu protiv najbolje ekipe iz regiona iz ABA 2 lige, a da to nije klub iz Srbije.

Pre sedam dana želeli tri puta više novca

Na skupštini koja je održana pre samo sedam dana odložena je odluka o prijemu kluba iz Emirata.

Problem koji je tada iskrsao ticao se novca, tj. novčana naknada koju bi klub iz Dubaija platio za ulazak u ABA ligu. Taj novac bi potom trebalo da bude raspoređen klubovima.

Međutim na kraju sedam dana kasnije ipak su se dve strane usaglasile, te došle do dogovora, a Dubai je primljen u ligu.

Cifra koja se pominjala pre tadašnje Skupštine je bila milion i po evra, što je trebalo da bude raspoređeno na 14 klubova deoničara takmičenja.

S obzirom na to koliko novca Dubai daje za prijem u Evroligu, jasno je zašto abaligašu ponuđenu cifru smatraju malom. Na kraju je zatražena tri puta veća suma od milion i po evra, od predstavnika kluba iz UAE.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

ABA liga