Pratite nas preko:
SVEN SMAJLAGIC, kosarkas Cibone, na utakmici ABA lige protiv Partizana, u Beogradskoj Stark areni. Beograd, 08.01.2023. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, ABA League, Partizan, Cibona
Košarkaš Cibone Sven Smajlagić, Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

ABA liga

Hrvatski velikan zvanično otišao u stečaj: Šta dalje?!

Cibonin račun je zvanično 120 dana u blokadi, što automatski znači da se klub nalazi u stečaju. Cibona više od četiri meseca nije poslovala preko računa i prema propisima ovaj klub je u stečaju.

Nedavno je objavljeno da je posrnuli šampion Evroope krenuo sa preoblikovanjem u sportsko deoničarsko društvu. Za to je Ciboni dat rok od 45 dana, posle čega će biti procenjeno da li ovaj velikan može da se izbori sa višegodišnjim problemima.

dobrodoslica500

Šta dalje?

Bivši košarkaš Cibone Aleksandar Aranitović
Foto: MN Press/Nebojsa Parausic

Tomislav Šerić, predsednik kluba, ispričao je koji je trenutni plan uprave da se krene na put izlaska iz dugogodišnjeg ambisa.

Posle mnogo godina različitog poslovanja, loših vesti i negativnih članaka, želim da predstavim mogućnost transformacije kluba u sportsku akcionarsku kompaniju kao trajno rešenje. Naravno, da bi se to postiglo, važno je proći kroz određene korake u skladu sa pravilnikom, koji proizlazi iz novog Zakona o sportu, čije se usvajanje očekuje ovih dana. Radimo istraživanje tržišta i naša studija, koja je u visokoj fazi razvoja, mora da se prilagodi tome– rekao je Šerić i dodao:

Šaljemo upite svim poveriocima da li žele da budu plaćeni ili žele da svoje dugove pretvore u akcije. Za sada, pomalo iznenađujuće, imamo veoma dobar odziv i velika većina njih želi da ih pretvori u deonice, tako da strani investitori takođe ne traže da im se vrate krediti. I do sada je sve išlo kroz kredite i to je najteži mogući način funkcionisanja u finansijskoj industriji. Ali, važno je da konačno imamo alat kojim se može doći do trajnog rešenja da se kroz investicije klub može rekapitalizovati.

Dolaskom novog rukovodstva dug Cibone je znatno smanjen i u ovom trenutku iznosi pet miliona evra. Zahvaljujući izraženom interesovanju za konverziju 2 miliona evra duga u akcije buduće sportske akcionarske kompanije, ova cifra će svakako biti smanjena na tri miliona evra.

Sada je sve na nadležnim institucijama i vlastima u Hrvatskoj.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

ABA liga