Pratite nas preko:
DANILO ANDJUSIC i FRANK KAMINSKI Frenk Kaminski kosarkasi Partizana na okupljanju i treningu pred pocetak sezone u maloj sali Stark Arene, Beograd 28.08.2023. godine Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS KOSARKA, BASKETBALL, KK PARTIZAN, TRENING
Frenk Kaminski, Foto: MN Press/Ivica Veselinov

ABA liga

Kaminski oduševljen Obradovićem: Ovde su pripreme bolje nego u NBA!

Frenk Kaminski se dobro uklopio u tim Partizana, u koji je stigao pred početak priprema pre više od mesec dana.

Američki centar srpskog porekla po prvi put u karijeri igraće u Evropi. Pred početak sezone u ABA ligi i Evroligi, ispričao je svoje dosadašnje iskustvo među crno-belima.

Dosadašnji utisci o boravku u Partizanu?

– Ovde se na pripremama odradi bolji posao (nego u NBA) da te pripremi za sezonu. Srećan sam što su trajale duže, jer mi je trebalo da bude “ukačim” neke stvari. Sada se osećam komfornije i jedva čekam utakmice.

Šta te je navelo da dođeš u Evropu i Partizan?

– Prilika da igram i utičem. Da budem iskren, u poslednje tri godine sam bio više povređen, ali sada sam zdrav i pun samopozdanja. Srećan sam i samo želim da igram i pobeđujem. Želim da imam uticaj na igru, osećao sam se komforno i osetio sam da je ovo dobro mesto za mene da dođem i ponovo uživam u košarci.

Frenk Kaminski kosarkas Partizana na Media deji u hali Stark Beogradska arena, Beograd 27.09.2023. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Partizan, Media day
Foto: MN Press/Marko Metlaš

Obradović je mnogo pametan

Osetio si evropsku košarku tokom priprema, šta misliš i kako ti se čini?

– Posebno ovde, navijači su “divlji”. To je mnogo drugačije nego što sam ja navikao. Za sada je sjajno, sve više uživam. Ako ste gledali naše utakmice mogli ste da vidite da ja se osećam sve komotnije. Ima razlika u igri, moram da naučim neke stvari i da se “prešaltam” u glavi na koji način radim neke stvari. Ali sve je bolje i bolje.

Kako je raditi sa Željkom Obradovićem?

– On je sjajan, vrlo pametan. Sitnice koje radimo na terenu, taktičar je i ima veliko poverenje u svoje igrače. Podržava sve, svima daje šansu, pokušava da svakog unapredi i to su njegovi kvaliteti u kojima uživam. Pokušava da izvuče najbolje iz svakoga, da pretvori svakog u najboljeg igrača što može da bude, kako bismo stigli što dalje je moguće. I to mi se sviđa mnogo.

Imaš srpsko poreklo, kako se osećaš što igraš u zemlji svojih predaka?

– Vrlo je kul. Odrastajući sam video “srpski doživljaj” u SAD i vrlo je drugačije. Želim da vidim drugačija mesta nego što sam navikao. Bio sam u SAD ceo svoj život, samo 2 puta sam bio u Evropi i jedno od mesta je bio Beograd. Kul je živeti ovde i biti u mogućnosti da se uključim u kulturu i naučim mnogo drugih stvari.

FRANK KAMINSKY Frenk Kaminski kosarkas Partizana na prijateljskoj utakmici protiv Fuenlabrade na stadioju Tasmajdan, Beograd 13.09.2023. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Partizan, Prijateljska utakmica, Fuenlabrada
Foto: MN Press/Marko Metlaš

Prijatelji Bogdan i Bobi

Igrao si sa Bogdanovićem i Marjanovićem u NBA, je l’ si razgovarao s njima?

– Igrati sa Bogdanom je sjajno. On je neverovatan igrač i odličan saigrač, dobar prijatelj. Gledajući ga kako kako igra na Svetskom prvenstvu bilo je posebno, očigledno jer ga poznajem.

– Boban je definitivno jedan od najinteresantnijih saigrača koje sam imao. Imali smo dobar odnos u Hjustonu prošle godine, ali nismo igrali mnogo. Ali on je učinio to iskustvo boljim za mene svojom ličnošću i kako je opušten i uvek se šali. Ali Boban je i veliki radnik. Sigurno da postoji razlog zašto je u NBA toliko dugo, trenira naporno, sjajna je osoba. Obojica su sjajni ljudi.

– Pričao sam sa Bogdanom i pitao ga kako je, da li je voleo Partizan, kakav je grad? Pitao sam ga mnogo pitanja, o treneru. Pre nego sam doneo odluku. Samo mi je sjajne stvari rekao, o timu, gradu, navijačima i rekao mi je da ću zavoleti i tako je i bilo.

FRANK KAMINSKY Frenk Kaminski kosarkas Partizana na prijateljskoj utakmici protiv Fuenlabrade na stadioju Tasmajdan, Beograd 13.09.2023. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Partizan, Prijateljska utakmica, Fuenlabrada
Foto: MN Press/Marko Metlaš

Kako ti je u Beogradu?

– Sjajno. Lako mi je bilo da pronađem stvari koje su mi bile potrebne. Prvih nekoliko dana sam pokušavao, ali voleo bih da dobro pričam srpski. Ipak, našao sam mesta i stvari koje su mi potrebne. Sada sam upoznao grad i mnogo mi je lakše.

Bilo je pre nekoliko godina priče oko toga da dobiješ srpsko državljanstvo i zaigraš za reprezentaciju. Koliko je to zaista bilo ozbiljno?

– Razgovori nisu otišli daleko. Nikada nisam ni razmišljao da igram za neku reprezentaciju. Nikad se ne zna šta može da se desi u budućnosti. Videćemo. Ne mogu da kažem hoću ili neću. Morao bih da vidim gde sam u tom trenutku. Ali da, to je bila tema o kojoj se razgovaralo.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

ABA liga