Pratite nas preko:
Nebojša Čović
Foto: MN Press

ABA liga

KLS postaje profesionalna, Čović odgovorio Pešiću: Neka dođe da gleda domaću ligu

U susret startu Košarkaške lige Srbije na Staroj planini se održava seminar na kome će učestvovati predstavnici klubova, treneri i sva službena lica lige – sudije, delegati i kontrolori suđenja. Čelnici KLS-a ugostili su predstavnike Košarkaškog saveza Srbije i Udruženja košarkaških trenera Srbije, kao i FIBA oficira za integritet. Planirano je da se održi Predsedništvo i Skupština AdmiralBet KLS-a na kojima će se usvojiti sva neophodna akta pred početak sezone.

dobrodoslica500

Nakon sednice, direktor lige Aleksandar Grujin je izneo detalje i dogovore koji su klubovi jednoglasno postigli u cilju unapređenja takmičenja u kojima nastupaju.

U planu je formiranje jake domaće lige

– Već drugu godinu se okupljamo u sjajnom ambijentu hotela na Staroj planini. Usvojili smo na Skupštini važne i zanimljive odluke. Svakako, najinteresantnije je da smo se dogovorili da od sezone 2025/2026. naša liga postane profesionalna! I da u njoj igraju svi klubovi, počevši od Crvene zvezde i Partizana, pa do svih ostalih ABA ligaša. Želimo da kroz naše takmičenje nađu prolaz u evropska takmičenja. To bi značilo formiranje jake srpske lige u kojoj bi igrali naši najbolji timovi. Više ne bi imali potrebu učešća u regionalnom takmičenju – jasan je Aleksandar Grujin, direktor KLS.

Takođe, preciziran je stav o prohodnosti u ABA ligu iz ABA 2 lige, koji će kao predlog biti dostavljen rukovodstvu regionalne lige.

– Kao što je poznato, sve zemlje učesnice ABA lige imaju ograničen broj ekipa, učesnica. Srbija ima najveću kvotu učesnika, ukupno šest mogućih timova, ali želimo da neke stvari definišemo. Smatramo da je pravedno da prvak ABA 2 direktno uđe u elitnu ABA ligu. Da ne mora da razigrava sa najslabije plasiranim timom od onih pet iz ABA lige. Na taj način nam se uskraćuje prostor za šestog učesnika iz Srbije. Svi znamo da je tako prošle godine izvisio Zlatibor, iako je po zaslugama trebalo da se nađe u regionalnoj eliti – objasnio je Grujin.

“U pobedi se ne ponesi, u porazu ne ponizi”

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović osvrnuo se na nedavnu izjavu selektora Svetislava Pešića o KLS.

Podsetimo, Pešić je po završetku Svetskog prvenstva upozorio da Srbija nema ligu. Naglasio je da je nemoguće razvijati košarku bez lige i da bi srebro iz Manile samo moglo da zamaskira probleme.

– Veoma sam zadovoljan da je nastavljena tradicija proslava na balkonu Skupštine grada, koju sam uveo 1995. dok sam bio gradonačelnik Beograda. Bilo je lepo, bilo je dobro i ja još jednom čestitiam selektoru Pešiću i reprezentaciji. Već 3-4 godine pričam da su nam neophodne promene. Između ostalog, na tu moju priču o promenama je i došao Pešić za selektora. Njegova priča je u redu, a to je da medalja ne sme da pokrije nešto što su naši nedostaci. Mi moramo da zavrnemo rukave i da radimo na novoj strukturi koja je neophodna, kako KLS-a, tako i Košarkaškog saveza Srbije – rekao je Čović i dodao:

– I samo da kažem Pešiću, mi ligu imamo i bilo bi dobro da malo poseti tu ligu. On je sad napravio odličan rezultat, ali… Znate kako kažu, nemoj da se mnogo poneseš u pobedi, kao što se ne treba zaneti ni u porazu. Treba imati pravu meru za sve stvari. Pešića poštujem, sa njim sam radio i 2001. i 2002, kada smo osvajali zlata. On je nekako predodređen za titule. Ali, eto, prvi put mu se sad desio poraz u finalu – rekao je Čović tokom razgovora sa medijima na Staroj Planini.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

ABA liga