Pratite nas preko:
TONI KUKOC, kosarkas Hrvatske, na utakmici Eurobasketa 1995, protiv Spanije u hali OAKA Marusi. Atina, 24.06.1995. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Prvenstvo Evrope, Hrvatska, Spanija
Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Košarka

Kukoč o silasku s postolja u Atini “95”: To je bio revolt

Nema ko na ovim prostorima, pa čak i ako ne prati sport u uopšte, a da nije čuo ili nije video scenu sa ceremonije dodele medalja na Evropskom prvenstvu u košarci 1995. u Atini. Trenutak kada Hrvati silaze sa postolja pre nego se Jugoslaviji dodeljuje zlatna medalja ušao je u istoriju sporta.

I dan danas se priča o tome, postoji i ono verovanje da su Hrvati zbog samovoljnog silaska s postolja zapečatili sebi košarkašku sudbinu. Od tada se nisu vratili na njega.

dobrodoslica500

O celoj toj situaciji koja se dogodila progovorio je i legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč. U intervjuu za “Sportal” član NBA kuće slavnih u Springfildu je rekao da taj potez nije imao veze sa Srbijom i srpskim igračima.

– Ne verujem, to je nešto što je u tom trenutku napravljeno… Mislim, da sad mogu da se vratim na to postolje sad možda to i ne bismo napravili, ali jednostavno je bio neki revolt u tom trenutku, ne toliko iz mržnje prema Srbiji i srpskim igračima nego jednostavno zbog same Hrvatske, zbog ponosa što smo mi i ko smo – rekao je član legendarne ekipe Bulsa sa Majklom Džordanom.

Jugoslavija je tada u finalu savladala Litvaniju i vratila se na najviši stepenik pobedničkog postolja posle 3 godine zabrane učestvovanja na takmičenjima zbog sankcija.

Hrvatska nakon te bronze u Atini više nikada nije osvojila odličje na velikim takmičenjima.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka