Pratite nas preko:
Danil Medvedev u finalu US opena 2023 protiv Novaka Đokovića
AP Photo/Frank Franklin II

Đoković

Medvedevu US open obrisao poreklo i istoriju

Dobro je poznato da su ruski sportisti uslovljeni da na velikim takmičenjima mogu da učestvuju samo pod uslovom da na opremi ne nose simbole svoje države, kao što i organizatori ne smeju da im pored imena stavljaju iste te simbole.

Ništa drugačije nije bilo na ovogodišnjem US openu, gde su ruskim teniserima i teniserkama za razliku od svih ostalih bili obrisani ime države i zastava pored imena.

Ni ko je, ni odakle je

Ipak, USTA (Američka teniska asocijacija) se nije tu zaustavila, već je recimo za finale muškog singla između Novaka Đokovića i Danila Medvedeva obrisala Rusu kompletno poreklo.

Pored imena Danila Medvedeva u finalu US opena nije stajalo skraćeno ime države iz koje dolazi
Printscreen: Eurosport

Naime, dobro je poznato da pred početak finala uvek ide grafika o dvojici rivala na kojoj piše, gde su rođeni, gde žive, datum rođenja, najveći uspesi itd.

E pa, kod Medvedeva ovog puta od osnovnih podataka je bio napisan datum rođenja, visina, težina, ATP renking… Organizatori nisu hteli da navedu pod zastavom koje države igra, kao ni mesto u kome je rođen, niti gde živi.

US open obrisao poreklo Danila Medvedeva
Printskrin: US open

Razlog zašto

Razlog za ovakav tretman ruskih sportista jeste rusko-ukrajinski konflikt, odnosno invazija Rusije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. godine.

I od tada su ruski sportisti i klubovi u kolektivnim sportovima izbačeni iz svih međunarodnih takmičenja, dok u individualnim sportovima je zabranjeno da se ističe iz koje države dolaze i pod čijom zastavom se takmiče, niti da imaju bilo šta od toga na opremi.

Podsećamo i da je Vimbldon 2022. godine čak bio zabranio ruskim teniserkama i teniserima da se uopšte takmiče zbog čega su reagovali ATP i WTA, te se zbog toga bodovi sa Vimbldona nisu računali nijednom učesniku Grend slema u Londonu te godine.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Đoković