Pratite nas preko:
Marija Šarapova piklbol
Marija Šarapova (Foto: Screenshot/YT/CW Moss)

Tenis

“Zdravo tata, nisi više moj trener”: Legendarna Ruskinja otkrila kako je mejlom otpustila oca

Otac Juri dugo je bio trener Marije Šarapove. On je doneo odluku da se ruska lepotica još kao dete preseli u Ameriku i ceo život je posvetio ideji da ona postane vrhunska teniserka. Uspeo je u tome, verovatno i preko svih očekivanja, ali se potom suočio sa teškim momentom – ćerka mu je dala otkaz.

Baš taj težak trenutak otkrila je Šarapova nedavno u jednom američkom podkastu.

– U jednom trenutku sam morala da mu kažem da više neće biti moj trener. Videla sam da taj momenat dolazi, ali nisam znala kako to da uradim – priznala je petostruka grend slem šampionka.

Bila je svesna koliko će to biti bolno za oboje, pogotovo za njega.

– Za oca koji je toliko bio upleten u sport, pogotovo tenis, koji je sa svojom ćerkom osvojio grend slemove, tako nešto je veoma teško. Međutim, on je već na neki način bio spreman. Najveći poklon koji mi je dao je bilo prihvatanje da će jednog dana morati da se udalji od moje karijere.

Uradila je to početkom 2008, posle trijumfa na Australijan openu kada je pobedila Anu Ivanović u finalu.

– Odlučila sam da je to najbolje da učinim mejlom. Tako ću najbolje izraziti svoje misli i biće mi najjednostavnije. Tata je znao da će se tako nešto dogoditi, ali verovatno nije očekivao da ću to uraditi odmah posle osvajanja svoje treće greng slem titule. Nisam mogla ni smela da mu pogledam u lice – iskreno će Maša.

Mrzela šljaku, dominirala na njoj

Šarapova je tada imala 21 godinu i osvojila je još dva grend slema bez oca Jurija kao trenera u stručnom štabu. Interesantno je da je oba pehara osvojila na Rolan Garosu iako je smatrala da je to njena najslabija podloga i da se “na šljaci oseća kao krava na ledu”.

Naravno, Juri Šarapov nikada stvarno nije dobio otkaz, ali posle zime 2008. više nije bio toliko umešan u karijeru svoje ćerke. Drugi treneri su preuzeli glavnu ulogu među kojima su Majkl Džojs, Tomas Hogštet i Sven Gruneveld bili najvažniji.

Šarapova je u karijeri osvojila 36 titula, srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, bila prva na svetu i jedna je od najbogatijih sportistkinja u istoriji. Povukla se iz tenisa 2020. godine udala i postala majka u međuvremenu.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Tenis