Pratite nas preko:
Oskar Pistorijus2
Oskar Pistorijus (Foto: Beta/AP Photo/Themba Hadebe, File))

Ostalo

Oskar na slobodi pod strogim uslovima: Bez alkohola i intervjua, mora na kurseve o nasilju i besu

Bivši paraolimpijac Oskar Pistorijus (37) pušten je na uslovnu slobodu posle skoro 11 godina provedenih u zatvoru u Južnoafričkoj republici, u kojem je služio kaznu zbog ubistva svoje devojke Rive Stinkamp.

Pistorijus će van zatvora živeti pod strogim uslovima, sve dok mu kazna ne istekne u potpunosti 2029. godine. Određeni broj sati tokom dana moraće da provede u kući, zabranjeno mu je da konzumira alkohol, kao i da komunicira s medijima.

Majka Rive Stinkamp je otkrila da njegova uslovna sloboda, između ostalog, podrazumeva i obavezu odlaska na kurseve o kontroli besa, kao i program o rodno zasnovanom nasilju.

Riva Stinkamp je ubijena 2013. godine sa više metaka, pošto je pistorijus pucao u nju kroz staklo tuš-kabine, misleći da je u pitanju provalnik.

Oskar Pistorijus2
Riva i Oskar (Foto: Beta/Citypress,Lucky Nxum)

Prema zakonima Južnoafričke Republike, osuđenik ima pravo na uslovnu kaznu pošto je odslužio polovinu ukupne dosuđene kazne, što je u Pistorijusovom slučaju bilo 2017. godine.

Majka ubijene devojke, Džun Stinkamp, je saopštila da su od početka upoznati s tim da je puštanje na uslovnu slobodu deo južnoafričkog pravnog sistema. Ona je istakla da uslovi pod kojima Oskar izlazi na slobodu jasno pokazuju da se rodno zasnovano nasilje uzima za ozbiljno.

– Da li će biti pravde za Rivu? Da li je Oskar odslužio dovoljno? Nikada neće biti pravde za vaše voljene koji se neće vratiti i nijedna zatvorska kazna neće Rivu vratiti nazad. Mi koji smo ostali posle nje, mi smo ti koji služimo doživotnu kaznu – rekla je majka ubijene devojke.

Pistorijus je svojevremeno bio velika sportska senzacija, poznat širom sveta i kao “Blejd raner”, sa aluzijom na to su mu obe noge amputirane kada je imao samo 11 meseci zbog urođenog poremećaja, ali to ga nije sprečilo da ostvari svoje sportske snove.

Ipak, u jeku njegove slave i nakon što je nastupio i na Parolimpijskim i na Olimpijskim igrama, on je izvršio težak zločin zbog kojeg je širom sveta postao sinonim za bezobzirnog i brutalnog ubicu. Porodica njegove bivše devojke je aktivno pratila suđenje, a majka žrtve je rekla da je tokom procesa oprostila ubici.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Ostalo