Pratite nas preko:
Croatia players celebrate after Croatia's Andrej Kramaric scored his side's fourth goal during the Euro 2024 group D qualifying soccer match between Croatia and Latvia at Rujevica stadium in Rijeka, Croatia, Friday, Sept. 8, 2023.
Foto: Beta/AP Photo/Darko Bandic

Fudbal

Hrvat prijavio Hrvate zbog ustaške zastave: Na stadion je uneo sin HDZ-ovca

Protiv Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog isticanja ustaških obeležja ne meču Hrvatska – Letonija u kvalifikacijama za EURO. Za ovaj prekršaj je HNS prijavio posmatrač FARE koji je iz Čakoveca.

FARE je fudbalska organizacija i deo UEFA koja se bori protiv rasizma i svih oblika širenja međunacionalne, verske ili bilo kakve druge mržnje na fudbalskim manifestacijama.

A na utakmici između Hrvatske i Letonije, odigranoj na riječkoj “Rujevici” se upravo to dogodilo.

Kazna za prestupnike

Nadležni organi su zbog isticanja ustaške zastave na tom meču hitno reagovali i policija je identifikovala dve osobe koje su tu zastavu isticale. U međuvremenu je Opštinski sud u Rijeci izrekao i kazne prestupnicima.

Andrej Kramarić i Mario Pašačić na utakmici Hrvatska - Letonija na "Rujevici" u Rijeci
Foto: Beta/AP Photo/Darko Bandic

Jedan će morati da plati novčanu kaznu u iznosu od 1.300 evra, dok je drugi osuđen na 20 dana zatvora. Takođe, obojici je zabranjeno da u naredne 2 godine prisustvuju utakmicama reprezetacije Hrvatske koje se igraju na području Republike Hrvatske. Oni će 2 sata pre svake utakmice morati da se jave u policijsku stanicu.

Zabranjeno im je i da putuju u inostranstvo na mečeve “vatrenih” i moraće da predaju putne isprave u policijsku stanicu, takođe u naredne dve godine.

Sin HDZ-ovca uneo ustašku zastavu

Dvojica izgrednika dolaze sa područja Varaždina, a jedan od njih je sin lokalnog HDZ-ovog odbornika.

Zbog ovog incidenta HNS je najavio da će tražiti nadoknadu štete od strane osuđenih.

Čelnik FARE u Hrvatskoj, Zoran Stevanović, poručio je za Dnevnik Nove TV, da se ne radi ni o kakvoj sabotaži kako su to naveli Zlatko Dalić i predsednik HNS-a Marjan Kustić.

Hrvatska u posljednjih pet godina radi velike korake, htio bih to istaknuti, a FARE ne bi htio da se ovom slučaju pristupi kao da se radi o sabotaži. Sljedeći tjedan imat ćemo radni sastanak s HNS-om – rekao je Stevanović.

On je dodao i da FARE nikad ne zna koji će delegat doći na utakmicu.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal