Pratite nas preko:
Afrike kvalifikacije za SP
FIFA fudbal lopta; Foto: MN Press

Fudbal

Ma, kakav Mundijal: Zamislite Svetsko prvenstvo najgorih selekcija – jedno finale već je odigrano

Sve je češće, najpre na društvenim mrežama, može čuti predlog organizacije Svetskog prvenstva najgore rangiranih reprezentacija sveta. Najglasniji zagovornici tog održavanja uvek biraju termine oko održavanja “pravog” Mundijala. Ali, ni van tog perioda nije zgoreg napomenuti kako bi izgledao fudbal najgorih na planeti.

Tu temu još jednom je pokrenuo Pol Votson, podkaster i momak koji se bavi upravo ligama od Mikronezije do Mongolije. Naime, on je zatražio da se organizuje Mundijal najgorih reprezentacija, odnosno, 32 najlošije selekcije na FIFA rang listi.

Koji bi bili učesnici Mundijala?

Za imena pojedinih zemalja mnogi nikada nisu ni čuli. Prema trenutnom stanju, na poslednjoj FIFA listi, učesnici bi bile sledeće selekcije. Udahnite duboko:

San Marino, Angila, Britanska devičanska ostrva, Američka devičanska ostrva, ostrva Turks i Kaikos, Šri Lanka, Guam, Bahami, Lihtenštajn, Gibraltar, Pakistan, Kajmanska ostrva, Sejšeli, Somalija, Aruba, Timor-Leste, Bruneji, Džibuti, Bangladeš, Sao Tome i Principi, Kuvarska ostrva, Laos, Makau, Butan, Mongolija, Dominikanska republika, Čad, Belize, Monserat, Mauricijus, Kambodža, Sveti Vinsent i Grenadin

Kako ističe Votson, ne postoji nijedan čovek koji ne bi gledao ovaj turnir.

Ideja stara 21 godinu

Međutim, početna ideja nije njegov “patent”. Ona je stara više od dve decenije, a put je utaban do te mere da je već odigrano jedno finale. I čak je o tome snimljen film!

Na početku novog milenijuma, 30. juna 2002. godine, odigrano je finale Svetskog prvenstva u Jokohami između Brazila i Nemačke. Ali, istog dana, sastali su se i Butan i Monserat u Timbuu, glavnom gradu Butana.

Taj meč, nazvan “The other final”, bio je između dve poslednjeplasirane ekipe na FIFA lestvici. Pobedu je odneo Butan rezultatom 4:0, a holandski reditelj i producent Johan Kramer je o tome snimio dokumentarac.

On postoji na “Jutjubu” i smatra se začetkom ideje o organizovanju Svetskog prvenstva najgorih reprezentacija.

Da li biste gledali taj “Mundijal za siromašne”?

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal