Pratite nas preko:
DRAGAN STOJKOVIC PIKSI selektor na treningu reprezentacije Srbije u sportskom centru FSS, Stara Pazova 12.06.2023. godine Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS
Virtuoz: Dragan Stojković Piksi (Foto: MN press/Ivica Veselinov)

Fudbal

Srbija slabo pobeđuje posle Katara: Šta bi mogli da budu razlozi?

Srbija je u Moskvi doživela brodolom u prijateljskom sustretu sa Rusijom (4:0), a u odnosu na novembarski remi s Bugarima u Leskovcu (2:2) na zatvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, nije pokazala ništa novo i ohrabrujuće.

Možda i zato što je plan utakmice pokvarilo (prestorgo) isključenje Milana Gajića u 20. minutu zbog čega su ostatak utakmice Orlovi odigrali sa desetoricom.

Slotomanija

Lutao je Dragan Stojković i na stadionu Dinama, tražio neku kombinaciju, tračak nade, ali je njegov tim pokazao da je nemoćan kada ostane bez jednog igrača u polju. Ne uspeva Piksi za sada u nameri da izvrši bezbolnu tranziciju sa formacije sa trojicom u sistem sa četvoricom pozadi, u kojem igra većina naših reprezentativaca u svojim klubovima.

Kome Piksi najviše veruje
Vreme tranzicije: Mitrović i Piksi (Foto: MN press)

Rezultat svega je najteži poraz Stojkovića od kada sedi na klupi nacionalnog tima. Do sada mu je najteže pao onaj od Danske (3:0), ako pričamo o prijateljskim mečevima, dok je u takmičarskim gubio najčešće sa golom razlike.

Ono što je primetno od Mundijala u Kataru je utisak da je Srbija izgubila snagu da se nadmeće sa jačim selekcijama od sebe. Imaju Orlovi kvalitet da pobede Crnu Goru ili Litvaniju, ali Stojković kao da nije shvatio ozbiljno opomenu od Bugara, koji su u oba meča kvalifikacija pokazali koliko je Srbija ranjiva.

Otkako se u Kataru završio jedan ciklus, stoji da je Stojković doneo plasman Srbiji na Evropsko prvenstvo posle 24 godine, ali to i nije bilo teško u slaboj grupi iz koje su dve selekcije prošle dalje. Srbija je izgubila obe utakmice od Mađarske i dva puta podelila bodove sa Bugarskom, čime je osvojila drugo mesto.

SERBIA vs BULGARIA Leskovac, 19.11.2023. foto: Marko Metlas Fudbal, Srbija, Bugarska
Detalj sa meča s Bugarima (Foto: MN Press/Marko Metlaš)

U prijateljskim proverama zabeležila je dva vezana poraza od Belgije (1:0) i Rusije (4:0) u mečevima u kojima se nije proslavila. Pre toga njegov tim je pobedio i Jordan (3:2), kao i selekciju SAD-a sa 2:1 u meču u kome su nastupili igrači iz Superlige.

U takmičarskim mečevima, Piksijev tim je zabeležio četiri pobede (Crna Gora i Litvanija), dva remija (Bugarska) i dva poraza (Mađarska). Ukupno, od Katara do danas Piksi je vodio Orlove na 12 utakmica i zabeležio šest pobeda, dva remija i četiri poraza. Dakle, nalazi se na 50 odsto uspešnosti.

Piksijev skor posle Katara na 50%

Rusija 0:4
Bugarska 2:2
Belgija 0:1
Crna Gora 3:1
Mađarska 1:2
Litvanija 3:1
Mađarska 1:2
Bugarska 1:1
Jordan 3:2
Crna Gora 2:0
Litvanija 2:0
SAD 2:1

Srbija u Ligi nacija
Piksi na treningu (Foto: MN Press)

To je drastičan pad u rezultatima u odnosu na cikluse pre Mundijala kada je delovalo da je Stojković napravio od reprezentacije pravu mašineriju koja može da igra sa svakim. Šta se to desilo u Kataru da nacionalni tim toliko padne i dalje je misterija.

Pre Svetskog prvenstva, Stojković je imao skor od 14 pobeda, četiri remija i četiri poraza na 24 utakmice, što je oko 59 odsto. Impresivno je njegov tim delovao u kvalifikacijama, posebno u pobedi nad Portugalijom u Lisabonu (2:1) za prvo mesto u grupi, ali i kasnije u Ligi nacija gde je bio prvi ispred sila kao što su Norveška i Švedska.

Ono što je bila jedna od glavnih odlika Piksijeve Srbije je efikasna igra, pa su tako Orlovi na primer četiri gola ili više dali Kataru, Bahreinu, Sloveniji, Švedskoj i Luksemburgu, po tri Jordanu, Crnoj Gori, Kamerunu, Azerbejdžanu, Irskoj, a po dva Portugalu, Norveškoj, Švajcarskoj, Sjedinjenim Državama i Bugarskoj.

Piksi da palim sveću
Piksi u Kataru (Foto: MN Press)

Posle Katara, gde je Srbija poražena od Brazila (2:0) i Švajcarske (3:2), uz remi s Kamerunom (3:3), počela je priča o promeni formacije i prelasku iz sistema sa trojicom u formaciju sa četvoricom pozadi.

Deluje da se Stojković na to defnitivno odlučio posle teških kvalifikacija sa Bugarima i Mađarima, a za to je odredio naredne četiri prijateljske utakmice uoči Evropskog prvenstva u Nemačkoj kako bi tim mogao da izađe na crtu pre svega Englezima i Dancima u teškoj grupi koja nas očekuje.

Prvi probni test u Moskvi nije uspeo. Videćemo na šta će to ličiti u Larnaki u ponedeljak protiv Kipra, a posle toga slede junske provere sa Austrijom i Švedskom. Vremena je malo.

Pad na listi najboljih srpskih selektora

Sa ukupnim skorom od 20 pobeda, sedam remija i devet poraza na 36 utakmica, Stojković je trenutno na 56 odsto uspešnosti i jedan je od najboljih selektora u istoriji Srbije. Poraz u Moskvi mu je pokvario malo procenat u odnosu na Radomira Antića, koji je imao 60 odsto uspešnosti, ali bi boljim igrama i tirjumfima Piksi vrlo brzo mogao da ga prestigne u mesecima koji dolaze.

NAJUSPEŠNIJI SELEKTORI SRBIJE

Radomir Antić – 27 utakmica – 60%
Dragan Stojković – 36 utakmica – 56%
Slavoljub Muslin – 15 utakmica – 54%
Mladen Krstajić – 19 utakmica – 48%
Havijer Klemente – 16 utakmica – 44%

MLADEN KRSTAJIC selektor i trener fudbalera reprezentacije Bugarske pred utakmicu kvalifikacija za UEFA Evropsko prvenstvo 2024 godine sa DRAGAN STOJKOVIC PIKSI selektor i trener fudbalera reprezentacije Srbije na stadionu Ludogoreca, Razgrad 19.06.2023. godine Foto: Marko Metlas Fudbal, Reprezentacija, Srbija, Bugarska, UEFA Evropsko prvenstvo, EURO 2024
Piksi i Krstajić (Foto: MN press)

Komentari (1)

Pogledaj sve komentare (1)
  1. Љубомир Шуљагић

    26.03.24. 20:36

    А у Катару као побеђивала?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Fudbal