Pratite nas preko:
Aco Petrovic
Foto: MN Press

Košarka

Čuveni Hrvat o finalu SP: Zašto nisu pokazali drugi ugao? Srbija ima pravo da se ljuti!

Jedan od košarkaških stručnjaka čije se mišljenje uvek sa posebnom pažnjom isprati jeste hrvatski trener Aleksandar Petrović. Čuveni “Aca trica” je sumirao dešavanja na nedavnom Mundobasketu na kome je Srbija osvojila srebrnu medalju.

– Srbi su u principu krenuli sa dosta nepoznanica u pripreme. Nije bilo Jokića, nije bilo Micića, dva najbolja igrača iz prošle sezone. Međutim stari lisac Pešić je išao korak po korak, pravio tu hemiju. Onog trenutka kada se, nažalost po Borišu Simanića, desio taj prekršaj kada je dečko izgubio bubreg, tog trenutka se ekipa Srbije dodatno homogenizovala – počeo je priču bivši selektor Hrvatske, Brazila i Bosne i Hercegovine.

dobrodoslica500

U priči o finalu protiv Nemačke Petrović je istakao Bogdana Bogdanovića i Nikolu Milutinova kao nosioce igre od kojih je mnogo zavisilo. Dok je izdvojio Aleksu Avramovića kao ime koje je odskočilo tokom prvenstva, posebno u defanzivnim zadacima.

– Izrastao je jedan defanzivni junak u liku Alekse Avramovića, Bogdan Bogdanović je preuzeo napadačku ulogu i Srbija je izgledala poprilično moćno. Međutim u trećoj četvrtini finala, poluvreme je bilo 47:47, ali Nikola Milutinov nije imao nikakav uticaj na igru Srbije. Do tada je bio prvi igrač Srbije uz Bogdanovića. Oni su prvih pet minuta pokušavali da njega razigraju. Otišlo je pet-šest lopti dole na Milutinova, međutim, trener Nemaca Gordi Herbert je to sjajno pripremio. Tu je otišlo četiri-pet poseda i tu je otišla Nemačka na plus 12, plus 13 koševa prednosti. Više nije bilo povratka – istakao je Petrović.

Suđenje je bilo na štetu Srbije

Međutim, osvrnuo se na jedan detalj koji je za njega bio ključan – kada nije dosuđen nesportski faul Francu Vagneru nad Aleksom Avramovićem.

– Naravno da onaj ko izgubi ima pravo da se ljuti. Mislim da se ljutnja Srbije rukovodi onim delom kada se desio po meni apsolutno nesportski potez kada je Franc Vagner prekršajem zaustavio u tranziciji Aleksu Avramovića. To je bio apsolutno nesportski prekršaj. E sad, kad smo gledali snimak pokazivan je samo jedan ugao te slike. A nije pokazivao drugi ugao iz koga se nedvosmisleno vidi da je to bio nesportski faul. Sad je tad bio još aktivan rezultat – rekao je Petrović.

Saglasan je sa ocenom da FIBA mora da napravi konkretnije korake u poboljšanju suđenja na svetskim prvenstvima.

– Međutim u par navrata sam ja rekao da prva stvar koju i novi predsednik FIBA Evropa Garbahosa i ovaj šeik katarski, oni prvo moraju sa Evroligom da se dogovore da im Evroliga rentira 20 najboljih sudija. Ovde nije bilo u pitanju da li je neko nekoga oštetio nego je to bio manjak kvaliteta. Ja lično znam te sudije koje su sudile to jer sam četiri godine proveo u Brazilu. Meni su ti ljudi stalno sudili – Vaskez iz Portorika i Oskar Bermudes iz Meksika… To su dobre sudije, ali ne dovoljno dobre za finale – završio je Petrović.

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka