Pratite nas preko:
Kari i Bogdan
Kari i Bogdan; Foto: MN Press

Košarka

Pešić o najjačem olimpijskom turniru u istoriji: “Kada dođu Amerikanci, lako ćemo sa njima”

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić iskoristio je okupljanje košarkaša Srbije pred Olimpijske igre u Parizu da se obrati javnosti. Pored trenera nacionalnog tima, govorio je i kapiten Bogdan Bogdanović.

Pešić je, najpre, saopštio da će odsutnog Vladimira Lučića u timu zameniti Aleksa Radanov. Zatim je upitan i da prokomentariše Amerikance kao prvog favorita za osvajanje zlatne medalje u Parizu.

dobrodoslica500

– Ova američka ekipa, iako se ne bavimo njima niti ću da pričam sa igračima o njima, je bolja od originalnog “drim tima” iz 1992. godine. Bio sam tamo sa Nemcima i tada smo mislili da bolji igrači od takvih ne postoje. Ova ekipa koja će se pojaviti u Parizu biće jača od “drim tima”, s tim da neće svi samo da se spremaju za ove Amerikance, kao što se ni 1992. godine nisu svi spremali samo za “drim tim”. Mada su svi želeli da se slikaju sa njima, mi to ne želimo sada. Mi sada treba da vidimo kakva je košarka van SAD, a o Amerikancima ćemo kada bude došlo vreme za njih – rekao je Pešić.

Košarkaši SAD tokom utakmice protiv Italije na Svetskom prvenstvu
Amerikanci dolaze u najjačem timu (Foto: Beta/AP Photo/Aaron Favila)

Selektor je istakao da će Nikola Jović uskoro skinuti zaštitnu čizmu i da će se brzo uključiti u trenažni proces. Pešić je naglasio da je optimista i da ekipa može da ponovi igre i rezultat sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Manili.

– Optimizam je uvek tu, ali uvek polazimo od realnih ciljeva koje želimo da ostvarimo. I realne ciljeve je teško ostvariti. Nalazimo se na početku procesa. Olimpijski turnir je najjači u istoriji, možda samo Japan i Južni Sudan nemaju iskustva. Biće to izazovan, ali i kratak turnir. Ako bude kako mi želimo, biće to šest zahtevnih utakmica. Amerika, Kanada i Francuska su favoriti. Mi ćemo biti srećni sa svakom medaljom. Prvo moramo da ostvarimo dve pobede u grupi da bi mogli da idemo dalje – poručio je Pešić.

Selektor je istakao i da je hemija najvažniji deo ovog procesa.

– Imamo talenta i kvaliteta, ali moramo svaki dan da radimo na hemiji. Tako ćemo teške situacije lakše prevazići – zaključio je Svetislav Pešić.

SVETISLAV PESIC selektor i trener kosarkasa reprezentacije Srbije na prijateljskoj utakmici pred FIBA Svetsko prvenstvo 2023 protiv Portorika u hali Stark Beogradska arena, Beograd 16.08.2023. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Srbija, Portoriko, Prijateljska utakmica
Svetislav Pešić (Foto: MN Press/Marko Metlaš)

“Lučić i Kalinić vole svoju zemlju”

Pešić je govorio i o debitantima Pokuševskom i Plavšiću, odnosno i o Nikoli Kaliniću i Vladimiru Lučiću koji ne igraju više nacionalni tim.

– Lučić je rekao da ne može da se odazove u ovom trenutku, pa smo umesto njega pozvali Aleksu Radanova koji je već tri godine deo našeg sistema. Kalinić i Lučić… Sa moje strane i strane predsednika Saveza, odaje im se priznanje. Međutim, dođe vreme kada iz različitih razloga, prioriteti u životu su drugačiji. Dolaze godine, povrede…

– Ono što sam ja i ranije pokušavao da objasnim našem svetu, nije tačno da ti momci koji nekada otkažu, da oni ne vole svoju zemlju, da ne navijaju za svoju zemlju, ne pevaju himnu, nisu identifikovani sa njom, treba da se shvati da su oni vrhunski sportisti odgovorni prema sebi. Ako si takav, onda si takav prema drugima. Ako nisi spreman da odgovoriš zahtevima prema sebi, onda ti ne dolaziš iz tih razloga, jer ne možeš da ispuniš očekivanja i uvek je bolje da napraviš neku pauzu, da se baviš nekim drugim prioritetima – rekao je selektor.

Vladimir Lučić (Foto: MN Press)

Bogdan o Jokiću i konjima: “Zanimljivo je…”

Novinarima je bilo zanimljivo što je Bogdan Bogdanović pre nekoliko dana posetio Nikolu Jokića u Somboru i zajedno sa njim uživao na tamošnjem hipodromu u konjskim trkama.

– To su prijateljstva koja se samo tu stvaraju, iz tog zajedništva, nije sama košarka važna. Jeste ona sada ovde prioritet, ali mi smo pre svega ljudi, prijatelji. I eto, ne znam ni kako bih rekao, ne može rečima da se opiše rečima to prijateljstvo. To se dešavalo i pre. Imali smo dobre primere ispred nas. Sve to dolazi prirodno, to je taj neki osećaj, prijateljstva – počeo je Bogdanović.

Košarkaš Atlante kaže da je prvi put bio na konjskim trkama.

– Prvi put sam bio tamo gore, te trke su stvarno zanimljive, pogotovo kad neko kao Joka, ko je tako investiran zna kako kasa konj, kad mu očepe uši, dosta nauči čovek o saigraču, prijatelju, to su te neke stvari. Kada radimo na hemiji, nije samo izlazak, pijančenje, ima dubljih poznanstava. Bila mi je čast i privilegija da budem tu sa njim, da vidim koliko on to vidi – rekao je Bogdan.

Bogdanović i Jokić
Bogdan i Jokić (Foto: MN Press)

Komentari (0)

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena, obavezna polja su označena (*)

Košarka